Makale Koleksiyonu
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Öğe Aşçılık bölümü tercih nedenleri ile kişilik ilişkisi(Yüksel ÖZTÜRK, 2021) Üst Can, Çağlaİnsan hayatının büyük kısmını oluşturan iş yaşamının çok farklı sebeplerden etkilenmesi, seçilmeye mecbur kalınan mesleklerin kişileri iş yaşantıları boyunca mutsuz edecek olması ve bunun sonucu olarak gizli işsizlik ve düzgün yapılmayan görevlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Özellikle hizmet sektöründe en önemli faktör olan işgörenlerin; mesleklerini severek seçmeleri, severek işlerini yapmaları ve işe uygun kişilik özelliklerine sahip olmaları önemlidir. Bu nedenle araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinin bölüm tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin kişilik özellikleri ile demografik değişkenlere göre nasıl farklılaştığının saptanmasıdır. Araştırmada olasılığa dayalı olmayan yöntemlerden kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve 252 aşçılık bölümü öğrencisine uygulanan anketler SPSS 20 programı ile yorumlanmıştır. Analizler sonucunda; aşçılık öğrencilerinin bölüm tercihini en fazla etkileyen unsurun meslek değerleri olduğu; bölüm seçiminde anne mesleğinin ve anne eğitiminin önemli rol oynadığı; kişilik özelliklerinden alınan en yüksek ortalamanın deneyime açık kişilik olduğu; kişiliğin birçok demografik özelliğe göre farklılık gösterdiği ve farklı kişilik özelliğinde öğrencilerin farklı bölüm tercihi nedenlerinden etkilendiği görülmüştür.Öğe Mesleki bağlılığın prososyal motivasyon davranışı üzerindeki rolü: mutfak çalışanları üzerine bir araştırma(İrfan YAZICIOĞLU, 2020) Can, Mehmet; Aykaç, EmreBu araştırmanın temel amacı mesleki bağlılığın pro sosyal motivasyon davranışı üzerindeki rolünün analiz edilmesidir. Bu doğrultuda uygulamalı (amprik) bir nitelik taşıyan araştırmanın evrenini Antalya’da faaliyet gösteren 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışan mutfak personeli oluşturmaktadır. Çalışmada evrenin bütününe ulaşma şansı olmadığından örneklem alma yoluna gidilmiştir. Araştırma kapsamında belirlenen örneklemden verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analizlerden, bağımsız örneklem t testi, Anova testi ve Tukey testlerinden yararlanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin tespiti için basit korelasyon analizi, bağımsız değişkenin, bağımlı değişken üzerindeki etkisinin belirlenmesi için doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; mesleki bağlılık ile pro sosyal motivasyon davranışı arasında orta kuvvette anlamlı bir ilişkinin olduğu ve mesleki bağlılığın pro sosyal motivasyon davranışı üzerinde pozitif yönlü önemli düzeyde bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda bu çalışma, örgütün amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik olarak yüksek düzeyde verimlilik elde etme adına pro sosyal motivasyon davranışı yüksek bireylere ulaşmada mesleki bağlılık unsurunun belirleyicilik kat sayısının yüksek olduğu sonucunu ortaya koymuştur.Öğe Kapadokya’da balon turizmi deneyimi ve kabul edilebilir risk durumu(Yüksel ÖZTÜRK, 2019) Can, Mehmet; Üst Can, ÇağlaBalon turizmi deneyimi, katılımcılara egzotik bir bölgeyi havadan daha geniş ve güzel açıyla, ilginç ve heyecan verici şekilde seyir imkânı sunan ve belirli düzeyde risk ve kontrollü tehlike içeren macera turizmi kapsamındaki deneyimlerden biridir. Balon deneyimi turizmi de dâhil olmak üzere tüm macera turizmi türlerinde, faaliyetlerin doğası gereği, farklı derecedeki yaralanma ve ölüme neden olan kaza riski, bu turizm türlerinin en önemli konularından biridir. Balonla seyahat etme dünyada düşük riskli bir etkinlik olarak kabul edilmesine rağmen, meydana gelen kazaların etkisiyle, bu etkinliği deneyecek biri için oldukça riskli görünmesine neden olabilmektedir. Bu çalışma ile Kapadokya’da balon deneyiminin kaza riskine karşı geliştirilen emniyet tedbirlerinin sonucunda genel balon durumu ve kaza riski taşıyan durumların kabul edilebilirlik düzeyi ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu anlamda Kapadokya’da balon firması yöneticilerinin, balon pilotlarının ve denetleme konumundaki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerinin, yaşanan balon kazalarının sebeplerine ve bu kazalar sonrasında alınan ve alınması gereken önlemlere yönelik yaklaşımları eleştirel bir açıyla ortaya konulmuş ve bu çerçevede bazı çözüm önerileri sunulmuştur.Öğe Motivasyon araçlarının algılanma düzeylerinin sektörlere göre analizi(Melih Topaloğlu, 2019) Can, Mehmet; Koç, HakanGünümüzde hangi endüstri dalı olursa olsun tüm kamu veya özel işletmelerin genel olarak ortak hedefi çalışanlarının çabalarını işletme amaçları doğrultusunda yoğunlaştırmaktır. Daha genel anlamda, söz konusu işin yapılabilmesi için, çalışanın istekli olmasını, işi benimsemesini ve işin gerçekleşebilmesi için yüksek çaba göstermesini sağlamaktır. Çalışandan beklenen bu davranışların elde edilebilmesinde ise motivasyonunun sağlanması oldukça önemlidir. Ancak motive edici araçların tanımlanması, temellendirilmesi ve çalışan motivasyonunun sağlanması oldukça zor ve karmaşık bir olgudur. Motivasyonun bu karmaşık ve çok yönlü yapısından dolayı ise motive edici araçların her sektör ve işletmede aynı etkiyi göstermeyebilmektedir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada, çalışanların motivasyon araçlarının algılama düzeylerinin ortaya konulması ve sektörel açıdan farklılaşmasına sebep olan faktörler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yöntem – Bu araştırmada, nicel araştırma yaklaşımı temel alınmış olup, verilerin toplanmasında ise anket tekniğinden faydalanılmıştır. Bu açıdan araştırmada veriler elde edilirken örneklem yöntemine gidilmiştir. Bu kapsamda araştırma kapsamına giren hizmet sektörünün alt sektör çalışanlarını temsil ettiği düşünülen çalışanlara anket uygulaması yapılmıştır. Bu doğrultuda hazırlanan anket 2018-2019 yılları içerisinde araştırma kapsamı içerisinde yer alan sektör çalışanlarından tesadüfî örnekleme metodu ile seçilen toplam373 kişiye uygulanmıştır. Bulgular – Yapılan analiz sonuçlarına göre, araştırma kapsamında belirlenen motivasyon araçlarının algılanma düzeylerinin sektör değişkenine göre farklılık gösterdiği ve bu motivasyon araçlarının farklı sektörlerde farklı biçimlerde sıralandığı görülmüştür. Tartışma – Bu anlamda çalışan motivasyonunun başarılı bir şekilde sağlanabilmesi için çalışanın bağlı bulunduğu sektör tipine göre değerlendirilmesi ve sektör değişkenine göre ayrılan her bir çalışan grubuna yönelik olarak onları doğru şekilde motive edecek motivasyon araçlarının sunulmasının önemli bir zorunluluk olduğu düşünülmektedir.Öğe Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü ile aşçılık programı öğrencilerinin mesleki eğitim algısının öğrenme motivasyonu üzerine etkisi: ulusal aşçılık kampı mengen örneği(İrfan YAZICIOĞLU, 2019) Can, Mehmet; Çiftçi, BerkerGünümüzde mesleğe ilişkin yeterliliklerin ve tutumların kazandırıldığı eğitim kurumlarının vermiş olduğu eğitimin ve bu kurumların sahip olduğu olanakların, öğrencilerin mesleğine ilişkin algısında dolayısıyla kariyer elde etme yolundaki öğrenme motivasyonlarında oldukça önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çerçevede yapılan çalışmanın amacı, mesleki eğitim programlarına katılan gastronomi ve mutfak sanatları bölümü ile aşçılık programı öğrencilerinin eğitim algılarının öğrenme motivasyonlarına olan etkisini ortaya koymaktır. Yapılan çalışmada araştırmanın evrenini 2019 yılı itibari ile beşincisi düzenlenen Mengen Ulusal Aşçılık Kampı mesleki eğitim programına katılan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmada evrenin bütününe ulaşma şansı olduğundan örnekleme yöntemine gidilmemiş evrenin tümünden veri elde edilmiştir. Araştırma kapsamında belirlenen evrenden verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Toplanan veriler ise ilgili yöntemlerle analize tabi tutulmuştur. Bu kapsamda araştırmada değişkenlere yönelik tanımlayıcı istatistiki analizlerden, değişkenlere ilişkin demografik gruplar arasındaki farklılıklara yönelik varyans analizlerinden ve katılımcıların eğitim algısının öğrenme motivasyonu üzerindeki etkisine yönelik ise basit doğrusal regresyon analizinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda mesleki eğitim algısı ile öğrenme motivasyonu bağlamında demografik özellikleri açısından ayrılan gruplar arasında herhangi bir farklılık olmadığı görülmüştür. Ancak araştırma kapsamında belirlenen hipotezlere yönelik yapılan analizler sonucunda öğrencilerin eğitim algılarının öğrenme motivasyonları üzerindeönemli düzeyde bir etkisi olduğu saptanmıştır.Öğe The impact of destination image on destination recommendation(Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 2019) Pektaş, Fatih; Güneren, Ebru; Tepavcevic, JelenaIncreasing tourism expenditures play important role in the economies of countries especially developing ones. Therefore destinations which want to attract more tourists should consider what factors affect people’s travel decision-making process. Destination recommendation is one of the most efficient noncommercial information sources on travel decision-makingprocess. The impact of destination recommendation on travel decision is important as much asthe factors that construct the destination recommendation. It is considered that destination image, which is one of the most efficient determinant on destination choice process, has an effecton destination recommendation. Thus, in this research the impact of destination image on destination recommendation is investigated through foreign visitors who traveled to Cappadocia,Turkey. The research results show that destination image affects destination recommendation.Öğe “Kadın Akademisyen” Olmak: Turizm Alanındaki Kadın Akademisyenlere Yönelik Bir Metafor Çalışması(Sidas Medya Ajans Tanıtım Danışmanlık Ltd. Şti., 2019) Ehtiyar, Vesile Rüya; Solmaz, Cansu; Üst Can, ÇağlaBu çalışmanın amacı, turizm alanında çalışan kadın akademisyenlerin; “kadın akademisyen” olma kavramını zihinlerinde hangi simgelerle betimlediklerini metaforlar aracılığıyla belirlemektir. Çalışmanın araştırma grubunu Türkiye genelinde turizm eğitimi veren üniversitelerde görev yapan kadın akademisyenler oluşturmaktadır. Katılımcılardan kadın akademisyeni herhangi bir şeye benzetmeleri ve neden bu benzetmeyi yaptıklarını açıklamaları istenmiştir. Nitel araştırma deseninin kullanıldığı çalışmada veriler içerik analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. En çok metafor üretilen temalar, “mücadele etmesi gereken”, “çoklu görevlere sahip” ve “çalışkan biri olarak kadın akademisyen” temaları olmuştur. Diğer temalar ise “zarif”, “engellenen”, “üretken”, “mucizevi bir varlık”, “enerjik”, “güçlü”, “fedakâr”, “yol gösterici”, “uyum sağlaması gereken” ve “denge sağlaması gereken biri olarak kadın akademisyen” temalarıdır.Öğe The effect of lifestyle on the demand for alternative tourism(Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 2018) Pektaş, FatihTourism demand was strongly affected by cultural, social, personal, and psychologicalcharacteristics. Lifestyle is one of the personal and psychographic characteristics andthis study was designed to investigate whether life style affects the demand for alternativetourism. This study was conducted in Aksaray, Turkey and study data were gathered from402 participants, determined through convenience sampling method, via a questionnaire.Results of the multiple regression analyses demonstrated the effect of lifestyle on the demandfor alternative tourism. Thus, this study revealed the importance of alternative tourism as atourism product diversification tool according to target markets’ lifestyle.Öğe Tools of Motivation According to The Competing Values Framework in Organizational Culture Types: An Implementation in Accommodation Establishments(Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018) Can, Mehmet; Koç, HakanThe aim of this study is to define the cultural profiles varying based on the perceptions of thepersonnel in accommodation establishments, which are regarded as the pioneers of the tourism sectorand detect the motivational differences and similarities in terms of motivation between types ofcultures in these organizations. Within the framework of the study, the answer to the question “Howthe tools of motivation are ranked in terms of their level of importance between the personnel forwhom the competing values framework in organizational culture differentiates. In order to collect thedata from the sample determined within the study, the survey technique, which is one of thequalitative data collection methods, was adopted. Accordingly, the survey was conducted with 516personnel who work in four or five start hotel establishments operating in Ankara. Within the scope ofthe study, it was determined that significant ranking differences existed in the tools of motivationbetween the personnel of accommodation establishments, which vary in terms of the competing valuesframework in organizational culture types. Additionally, it was concluded that economic motivationalfactors motivated the clan culture employees less compared to other culture employees.Öğe Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay’ın gastronomi turizminin sürdürülebilmesine yönelik bir değerlendirme(Rahman Temizkan, 2023) Can, Mehmet; Benli, SercanBu çalışmanın amacı, Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerden en çok etkilenen illerin başında gelen, UNESCO Gastronomi Şehri Hatay’ın gastronomi turizminin sürdürülebilirliğine yönelik kapsamlı değerlendirmelerde bulunmaktır. Ayrıca araştırma, şehrin gastronomi turizmi kapsamında yeniden yapılandırılmasında nasıl bir yol izlenebileceği, hangi değişkenlerin ve kriterlerin göz önünde bulundurulması gerektiği, yapılan incelemeden sonra nasıl bir model oluşturulmasının daha yararlı olabileceği konularında çeşitli çıkarımlar geliştirmeyi de amaçlamaktadır. Temel araştırmalar kapsamında açımlayıcı düzeyde tasarlanan araştırmada nitel veri toplama yönteminin tercih edilmesi uygun görülmüştür. Bu doğrultuda Hatay’ın gastronomi turizmi hakkında sağlıklı değerlendirme yapabilecek kişilerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Telefon ile yapılan görüşmeler kapsamında Hatay’da ikamet eden 5 tur rehberi, 5 turizm akademisyeni ve 5 restoran işletmecisine ulaşılmıştır. Alan yazına bağlı kalarak ve gastronomi turizmi bileşenleri çerçevesinde oluşturulan 4 soru görüşmeye katılanlara yöneltilmiştir. Görüşmeye katılanlar depremden sonra Hatay’ın gastronomi turizmi bağlamında yeniden tasarlanabilmesi için tesisler/turistik altyapı, aktiviteler, etkinlikler ve organizasyonlar olmak üzere dört bileşene odaklanılması gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca, her bir bileşen ile ilgili yapılacak planlı çalışmaların bir bütün oluşturacak şekilde bir araya getirilmesi ve aralarındaki koordinasyonun önemli olduğu ifade edilmiştir. Gastronomi turizmi bileşenlerine yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesiyle birlikte gastronomi zenginliği herkes tarafından kabul edilen Hatay’ın yeniden gastronomi turizmi bağlamında canlanması sağlanmış olacaktır. Dolayısıyla, etkin bir yeniden tasarım sayesinde bu canlanma sadece yerel düzlemde kalmayacak uluslararası bir boyut kazanabilecektir. Hatay’da gerçekleştirilecek planlı ve sistemli bir çalışma sayesinde gastronomi turizmi faaliyetleri hiç olmadığı kadar düzenli yapılabilecek ve Hatay gastronomi turizmi sistemi sayesinde şehre tersine göçün sağlanmasında destekleyici olacaktır.Öğe Foodstagrammerların Restoran Tercihleri Üzerine Bir Araştırma(Melih Topaloğlu, 2023) Can, Mehmet; Avcu, İlhanYemek fotoğraflarının sosyal medya platformlarında paylaşma eğilimi alan yazında foodstagramming davranışı olarak tanımlanmaktadır. Son zamanlarda dijital kültürün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş olan foodstagramming, davranış bilimleri alanında yapılan akademik çalışmalar açısında da ilgi çekici bir konu haline gelmiştir. Yapılan alan araştırmalarında genel anlamda araştırmacılar tarafından foodstagramming davranışlarının seyahat deneyimi, satın alma davranışı, gösterişçi tüketim davranışı, benlik algısı ve iletişim deneyimi gibi konularla olan ilişkisinin araştırıldığı görülmüştür. Ancak foodstagramming davranışı ile restoran türü tercihi arasındaki ilişkiye yönelik araştırmaların kısmen ihmal edildiği görülmüştür. Bu çalışmada, foodstagramming davranışının altında yatan temel motivasyon kaynaklarının ve bu davranışın restoran türü tercihine olan etkisinin tüm yönleriyle ortaya konulması amaçlanmıştır. Yöntem – Çalışmada nitel araştırma yönteminden ve fenomenoloji (olgubilim) araştırma deseninden yararlanılmıştır. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanarak toplamda 19 farklı kişiyle yarı yapılandırılmış derinlemesine yüz yüze görüşme yapılmış ve görüşmeden edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular – Foodstagramming davranışı sergileyen bireylerin özellikle menüsü ve sunumu açısından özellikli restoranları ve sosyal statü ve tanıma ihtiyacına yönelik fenomen olan restoranları daha fazla tercih ettikleri görülmüştür. Tartışma – Foodstagramming davranışı restoranların marka bilinirliğinin ve tercih edilebilirliğinin artmasında önemli bir etken olarak görülmektedir. Bu yüzden restoranların özellikle kendilerini sosyal medyada iyi bir yerde konumlandırmak için sıklıkla paylaşım yapmaları, özgün içerikli menüler oluşturmaları ve yenilikçi, yaratıcı ve estetik açıdan dikkat çekici yemek sunumları geliştirmeleri çalışmanın önemli çıkarımları arasındadır.Öğe Akademik kariyer basamaklarında kadın akademisyen olmak: içerik analizi kapsamında bir inceleme(Erzurum Kültür ve Eğitim Vakfı: EKEV, 2025) Üst Can, ÇağlaDünyada ve Türkiye’de akademik kariyer süreci belli şartları kapsayan ve aslında cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm akademisyenleri zorlayan bir yapıya sahiptir. Ancak özellikle gelenekçi ataerkil yapıya sahip kültürlerde kadınlara yüklenen sorumlulukların fazlalığı, akademik kariyer sürecinde baş edilmesi gereken zorlukları aşılamaz bir hale getirmektedir. Akademisyen kadınların kariyer sürecinde yaşadıkları zorlukların ve onları engelleyen unsurların neler olduğunun ortaya çıkarılmasını amaçlayan bu çalışmada Türkiye özelinde yapılmış çalışmalar ele alınmıştır. Ulusal alan yazınında yer alan (Google Akademik, Dergipark, TR Dizin, ACARINDEX ve YÖKTEZ), 2013-2023 yılları arasında yayınlanmış, akademisyen kadınların kariyer engellerini konu alan çalışmalar toplanmış ve nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen verilerin analizi sonucunda kariyer engellerinin; bireysel, örgütsel ve toplumsal olmak üzere üç kategori altında toplandığı görülmüştür. Çalışmalarda en sık tekrarlanan kariyer engelinin bireysel kariyer engelleri olduğu ve çoklu roller alt temasının bu temada en sık tekrarlanan engel olduğu görülmüştür. Toplumsal engeller kategorisinde en sık tekrarlanan temanın toplumsal cinsiyet eşitsizliği; örgütsel engeller kategorisinde en sık tekrarlanan temanın ise işle ilgili nedenler olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular aslında kadınların en önemli kariyer engellerinin bireysel faktörlerden kaynaklandığını ve çoklu roller üstlenmenin ve bunu kültürel olarak kabullenmenin kariyer gelişimini büyük ölçüde baltaladığını göstermektedir. Bu sonuçlar ışığında kadınların üstlendikleri sorumlulukların azaltılması ve rol paylaşımı yapılmasının kariyer engellerinin büyük oranda azalmasını sağlayacağı düşünülmektedir.Öğe Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet hatası telafi stratejilerinin müşteri memnuniyeti ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerine etkisi(İrfan YAZICIOĞLU, 2024) Aksoy, Mustafa; Etyemez, Senem; Pektaş, FatihHizmet sektörünün önemli işletmelerinden biri olan yiyecek içecek işletmelerinde; üretimle tüketimin eş zamanlı olması ve tüketicinin de bu sürece dâhil olması hizmet hatalarını kaçınılmaz kılmaktadır. Yaşanılan hataların müşteri memnuniyetsizliğine sebep olmaması için ilgili şikâyetlere en uygun telafi yöntemleriyle müdahale edilmesi gerekmektedir. Doğru telafi stratejileri, müşterilerin işletmeden memnun bir şekilde ayrılmalarının yanı sıra işletmeyi tekrar ziyaret etme niyetinin oluşmasına veya müşterilerin işletmeyi çevresindeki diğer kişilere tavsiye etmesine imkân sağlayacaktır. Bu görüşten yola çıkarak bu araştırmada yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan hizmet hatası telafi stratejilerinin müşteri memnuniyeti ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren alakart restoranlardan 15.07.2023-15.11.2023 tarihleri arasında kolayda örnekleme yöntemi ile 388 adet anket toplanmıştır. Elde edilen veriler üzerinde önce açıklayıcı faktör analizi, daha sonra ise regresyon analizi yapılmıştır. Nicel bir çalışma olan araştırmada hizmet hatası telafi stratejilerinin müşteri memnuniyeti ve tekrar ziyaret etme üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiş ve araştırma hipotezlerinin tamamı desteklenmiştir.Öğe Akademisyenlerin bakış açısıyla örgütsel demokrasi(Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, 2024) Üst Can, Çağan; Ehtiyar, Vesile RüyaBir topluma yön veren eğitim kurumlarından olan üniversitelerin, demokratik bir örgüt çerçevesinde kurulmuş olması bilimsel ve toplumsal gelişim amacıyla kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu düşünce çerçevesinde çalışmada Türkiye’de lisans düzeyinde turizm eğitimi veren akademik örgütlerde görev yapan akademisyenlerin bakış açısı ile örgütsel demokrasi algısını oluşturan temel boyutları anlamak ve yorumlamak amaçlanmaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen çalışmada, akademik örgütlerde örgütsel demokrasiyi oluşturan temel boyutların “katılım, eleştiri, şeffaflık, adalet, eşitlik, hesap verilebilirlik, gücün paylaşımı ve üçüncü nesil üniversite” temaları altında toplandığı görülmüştür. Ortaya çıkan temalara ilişkin alt temalar incelendiğinde, her birinin kendi içerisinde “beklenti, sonuç ve engel” kategorileri kapsamında ifade edildiği görülmüş ve ifadeler akademisyen unvanları kapsamında ele alınarak içerik analizi yapılmıştır. Ayrıca akademisyenlere göre örgütsel demokrasi algısının oluşmasında en önemli etken yönetim tarzıdır ve örgütsel demokrasi çok sayıda örgütsel davranışın sebebi veya sonucu olarak açıklanabilmektedir. Akademisyenlerin yönetici olduklarında örgütsel demokrasiyi sağlamak için yapacağı çalışmaların ise iletişimin sağlanması, etkileşim adaletinin sağlanması, liyakate uygun ataması yapılması ve katılımcı yönetim tarzının benimsenmesi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Öğe Mutfak çalışanlarının teknostres düzeyleri ile bireysel iş performansları arasındaki ilişkinin incelenmesi(Melih Topaloğlu, 2024) Üst Can, ÇağlaÖrgütsel ortamda iş ile ilgili bilgi ve üretim teknolojisinin kullanımına yönelik ortaya çıkan yüksek düzeyde baskı ve çeşitli nedenlerden dolayı oluşan adaptasyon sorunları çalışanda önemli düzeyde yetersizlik duygusu oluşturabildiği ve bu durumun da çalışanda psikolojik stres durumunu ortaya çıkardığı söylenebilir. Literatürde teknostres olarak adlandırılan bu durum bireysel ve örgütsel amaçların gerçekleştirilmesinde etkili olan çalışan performansını önemli derecede etkileyen kavramlardan biri olarak görülmektedir. Bu düşünceden hareketle bu çalışma teknoloji yoğun bir ortamda, sürekli yüksek çalışma temposu gerektiren ve bu açıdan oldukça stresli bir çalışma atmosferine sahip olan mutfaklarda çalışanların teknostres düzeyleri ile bireysel iş performansları arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Yöntem – Araştırma evrenini ülkemizdeki tüm mutfak çalışanları oluşturmaktadır. Mutfak çalışanı sayısının oldukça fazla olması nedeniyle araştırma sonucunda daha objektif ve güvenilir sonuçlara ulaşabilmek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmış ve anketler kartopu örnekleme yöntemiyle mutfak çalışanlarına ulaştırılmıştır. Uygulama sonucu elde edilen 485 veri analize dahil edilmiştir. Bulgular – Elde edilen araştırma sonuçlarına göre; teknostres ile bireysel iş performansının hem toplamında hem de tüm alt boyutlarında düşük ve orta düzeyli ilişkiler söz konusudur. Ayrıca mutfak çalışanlarının cinsiyetleri, medeni durumları, yaşları, eğitim durumları ve sektördeki deneyimleri ile teknostres düzeyleri ve bireysel iş performansları arasında önemli düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Tartışma – Elde edilen sonuçlar teknolojinin yarattığı stresin çalışanların iş performansında ne kadar önemli bir aracı olduğunu ortaya koymuş ve bu kapsamda çalışma sonucunda mutfak yöneticilerine teknostresi azaltıcı ve iş performansını artırıcı önerilerde bulunulmuştur.Öğe İş-Aile ve Aile-İş Yaşamı Çatışma Durumları ile Prososyal Motivasyon Davranışı Arasındaki İlişki: Mutfak Çalışanları Üzerine Bir Araştırma(İstanbul Aydın Üniversitesi, 2023) Can, MehmetÇalışanların görev tanımlarının dışında ekstra çaba sarf etmeleri başka bir ifade ile örgütsel anlamda prososyal motivasyon davranışı göstermeleri iş gerekliliklerine, görev ile ilgili sorumluluklara, aile içerisindeki rollere ve aileye karşı sorumluluklara bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Bu durum, iş veya aileden kaynaklı gerekliliklerin bir açıdan karşılıklı olarak bağdaşmadığı durumlarda ortaya çıkan roller arası çatışma sonucu ortaya çıkabilmektedir. Bu varsayımla yapılan mevcut çalışma ile çalışanların örgüt içerisindeki göstermiş olduğu prososyal motivasyon davranışları ile iş-aile ve aile-iş yaşamı çatışma durumları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Veriler, Antalya’da faaliyet gösteren 5 yıldızlı zincir otel işletmelerinde çalışan toplam 391 mutfak personeli ile nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Yapılan araştırma sonuçlara göre, mutfak çalışanlarının prososyal davranışları ile iş-aile çatışma durumları arasında herhangi bir ilişki kurulamadığı, ancak aile-iş yaşamı çatışma durumu ile prososyal motivasyon davranışları arasında önemli düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Bu sonuç aslında çalışanların prososyal motivasyon davranışlarının, iş dışı aile yaşamlarından ve sorumluluklarından kaynaklı olarak ortaya çıkan çatışmalardan ziyade iş yükünden ve işteki sorumluluklarından etkilendiğini ortaya koymuştur.Öğe An Investigation of the Change of Career Expectations of Students in Cookery Education in the Scope of the Effects of COVID-19(Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023) Can, Mehmet; Benli, SercanCareer expectation level is shaped by many social, cultural and environmental factors. In order to the professional career expectation level to be high that is necessary to meet the needs, wishes, and desires of the individual that do not conflict with the business line, profession, and environment of the individual. For this reason, knowing the factors affecting the professional career perception of the individual who is educated in any sector and determining the level of professional motivation within this framework emerges as a very important requirement in terms of sectoral development and employment. In this respect, what expectations the individual has from the sector s/he wants to work in and the direction of these expectations are important in the context of motivation and career goals. In this research, it is aimed to examine the change in the career expectations of students who receive cookery education within the scope of the effects of COVID-19. The research was designed in the screening model. The universe of the research consists of students who continue their education in Aksaray University Güzelyurt Vocational School Cookery Program in the between 2019-2021 academic years. As a data collection tool in the research, Aymankuy and Aymankuy's (2013) research questionnaire for tourism and hotel management students was used. The data were analysed through frequency analysis and Wilcoxon Signed Ranks tests. According to the findings, it has been seen that the expectations of the cookery program students for their profession are high, but this expectation was lower than before the pandemic.Öğe Obese destinations(Emerald Publishing, 2023) Pektaş, FatihPurpose: Whether a human body has a healthy carrying capacity is calculated by body mass index (BMI). The BMI is found by dividing body weight in kilograms by the square of body length. If the person's body weight is more than the heaviness that the body can carry healthily, it is called obesity. Destinations have a specific area, just like a human body. Therefore, any destination whose carrying capacity is exceeded can be called an “obese destination”. This study's primary purpose is to reveal the importance of destination carrying capacity through the concept of obesity. Design/methodology/approach: Content analysis, one of the qualitative research methods, was employed, and graffiti reflecting the feelings of the local people toward tourists were used as data. Graffiti was considered as a social carrying capacity indicator to identify obese destination symptoms. Fifty graffiti obtained from search engines about destinations with obesity problems were analyzed. Findings: The study's findings reveal that anti-tourist graffiti indicates obese destination symptoms. Furthermore, when the content analysis of graffiti is examined, it is seen that the obese destination's local people have intense anger toward tourists. This is a clear manifestation of the destination's health deterioration. Originality/value: This study, in which the concept of obese destination is used for the first time, suggests that destinations' health may worsen just like people. If destinations with over-tourism are called obese, a more expansive awareness will be created about the destinations' problems. The study suggests that nonecolabel can be used as a mandatory diet tool for obese destinations. Anti-tourist graffiti has been addressed as an obese destination symptom.Öğe Destination as a brand: the impact of push and pull factors of travel motivation on customer-based destination equity(Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlik Fakültesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 2022) Pektaş, FatihEach of the destinations is a product, and its name is its brand. The brand equity of a brand is causing its to stand out from their opponents. Therefore, significant factors affecting customer-based destination equity provide a competitive advantage to destinations. Travel motivation is one of the primary responses of why people travel, and most of the study related to travel motivation includes push and pull factors. Therefore, the primary purpose of this study is to determine the relationship between the push and pull factors of travel motivation and the customer-based destination equity. A quantitative self-administered survey was used to obtain data from 468 foreign tourists in Alanya, Turkey. Explanatory factor analysis, Velicer's minimum average partial (MAP) test, Horn's parallel analysis, confirmatory factor analysis, correlation analysis and, regression analysis were used in the study. The study results show that travel motivation's push and pull factors affect customer-based destination equity.Öğe Aşçılık programı öğrencilerinin mesleklerine yönelik metafor algıları ve mutfak departmanında kariyere yönelik düşünceleri(TÜBİTAK, 2021) Üst Can, Çağla; Solmaz, CansuÇalışmanın amacı aşçılık programında eğitim alan öğrencilerin meslek algılarının metaforlar yolu ile değerlendirilmesi ve sektörde kariyer yapma ve yapmama düşüncelerinin altında yatan nedenlerin ortaya konulmasıdır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni kullanılmıştır. Metafor ve cümle tamamlama yöntemi kullanılarak hazırlanan ve üç bölümden oluşan veri toplama aracı ile öğrencilerden çevrimiçi olarak elde edilen veriler kodlanarak ortak tema ve kategorilere ulaşılmıştır. Öğrencilerin meslekleri ile ilgili geliştirdikleri metaforlar on altı tema altında değerlendirilmiştir. Öğrencilerin genel itibarı ile bölümlerini isteyerek seçtikleri, sektörde çalışma konusunda hevesli oldukları görülmektedir. Mesleğin gelişime açık ve eğlenceli olarak algılandığı görülmüştür. Sektörde kariyer yapmak istemeyen öğrencilerin bu düşüncelerinin ardında, daha çok işle ilgili çalışma koşulları, düşük ücret, cinsiyet ayrımcılığı, yöneticilerin tutumları ve terfi olanaklarının darlığı gibi hususların yattığı görülmüştür. Araştırma bulguları öğrencilerin mesleklerini olumlu simgelerle betimlediklerini ortaya koymakta ve mesleğe ilişkin yüksek bir çalışma motivasyonuna sahip olduklarını göstermekle birlikte özellikle kariyer planı yapmama nedenleri noktasında önemli sonuçlar ortaya koymuştur.