Aksaray Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi

DSpace@Aksaray, Aksaray Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.




 

Güncel Gönderiler

Öğe
Niğde ili merkez ilçesi ilkokul müdürlerinin sorunları ve zorlukları
(Aksaray Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021) Bozoğlu, Kerim
Bu araştırmada, Niğde ili merkez ilçesindeki resmî ilkokullarda görev yapan müdürlerin sorunları ve zorluklarının neler olduğu belirlenmeye ve bunlarla ilgili öneriler geliştirilme amaçlanmıştır. Araştırmada ilkokul müdürlerinin sorun ve zorluk olgularının birbirinden farklı olduğu konusunda farkındalık oluşturmak istenmiştir. Bu sorunları çözümleme ve zorlukları aşma önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemiyle yapılmıştır. Veri toplamak için gözlem, görüşme ve doküman incelemesi araçları kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim döneminde, Niğde ili merkez ilçesinde ilkokullarda görev yapan 63(altmış üç) ilkokul müdürüne yapılandırılmış görüşme formu uygulaması yapılmıştır. Araştırma soruları yapılandırılmış olarak görüşme kâğıdı olarak hazırlanmıştır. Araştırma tamamen gönüllülük esasına göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, ilkokul müdürlerinin karşılaştığı sorunların ve yaşadığı zorlukların, okulun fiziki yapısı, örgüt yapısı, müdür yardımcıları, öğretmenler, diğer personel, öğrenciler, veliler, okul aile birliği ve okulun diğer paydaşlarıyla ilgili olduğu saptanmıştır.
Öğe
Sabit süzgeç yakınsak uzaylarda kapanış operatörleri
(Aksaray Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2025) Kaya, Kübra
Topolojik kategoriler geometri, analiz ve cebirsel topoloji dâhil olmak üzere matematiğin çeşitli alanlarında kullanılır. Örneğin bir topolojik uzayın alt kümesi de bir topoloji ile donatılmıştır. Bundan başka iki topolojik uzayın çarpımı da bir topolojik uzaydır veya bir küme üzerinde en kaba topoloji olan indiskre topoloji her zaman mevcuttur. Topolojik kategoriler, topolojik uzayların bu ve diğer birçok özelliğini sistematik olarak incelemek ve karakterize etmek için uygun bir çatı sağlar. Bu tez çalışmasında, objeleri sabit yakınsak süzgeç uzaylar, morfizmleri bu uzaylar arasındaki sürekli fonksiyonlardan oluşan ConFCO kategorisi incelenmiştir. ConFCO da eksen dönüşümleri ile bir kümenin kapalılığı, kuvvetli kapalılığı araştırılmıştır. Sonrasında ise kapalı (kuvvetli kapalı) kümelerin sonlu ve keyfi kesişimler, birleşimler altında kapalı (kuvvetli kapalı) olup olmadığı gösterilmiştir. Ardından ConFCO de bazı kapanış operatörleri (cl,scl,Q,sQ) karakterize edilmiştir. Bu kapanış operatörlerinin idempotent, (zayıf) kalıtsal, çarpımsal ve toplamsal olma durumları incelenmiştir. Ayrıca kapanış operatörleri ile oluşturulan i=0,1,2 için 〖ConFCO〗_ic alt kategorileri araştırılmış, birbirleri arasındaki ilişkiler gösterilmiştir. Dolayısıyla kapanış operatörleri kullanılarak i=0,1 için T_i sabit yakınsak süzgeç uzayların her biri karakterize edilmiştir. Sonrasında ise 〖ConFCO〗_ic kategorilerinin ConFCO nun epireflektif alt kategorileri olduğu belirlenmiştir. Son olarak ise bilinen bazı topolojik kategorilerdeki sonuçlar ile bu tez çalışmasında elde edilen kapanış operatörleri kıyaslanmıştır.
Öğe
Altın–gümüş madeni ve zenginleştirme tesisinin karbon ayak izinin hesaplanması ve etkisinin azaltılmasında kilit rol oynayan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı
(Aksaray Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2025) Arhan, Nesrin
Bu çalışma, altın ve gümüş madeni zenginleştirme tesislerinde karbon ayak izinin hesaplanması ve bu ayak izinin azaltılmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının oynadığı kritik rolü incelemektedir. Artan enerji talebi ve fosil yakıtların çevresel etkileri, yenilenebilir enerji kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Çalışma kapsamında, yenilenebilir enerji kaynaklarının madencilik sektörüne entegrasyonunun çevresel sürdürülebilirliğe katkıları detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu çalışmada, karbon ayak izinin tanımı, hesaplama yöntemleri ve azaltılması için önerilen stratejiler incelenmiştir. Özellikle, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile enerji verimliliği uygulamaları üzerinde durulmuştur. Madencilik süreçlerindeki enerji tüketimi ve sera gazı emisyonları analiz edilerek, yenilenebilir enerji entegrasyonunun sektörel etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, karbon ayak izinin azaltılmasında etkili bir çözüm olarak ortaya konulmuş ve madencilik sektöründe çevresel etkileri hafifletmek için uygulanabilir öneriler sunulmuştur. Bu çalışma, enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirliği artırmayı hedefleyen stratejilerle madencilik sektörüne rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Tümad Madencilik San. ve Tic. A.Ş. (TÜMAD) tarafından; 14.08.2015 Tarih ve 3969 Sayılı ÇED Olumlu kararı olan Lapseki Altın ve Gümüş Madeni ve Zenginleştirme Tesisinde kendi iç tüketimine yönelik olarak elektrik enerjisini sağlamak amacıyla "Lisanssız Rüzgar Enerji Santrali ((5,5 MWm/5,5 MWe Kapasiteden 6 adet türbin -Toplam:33 MWm/33 MWe ))" projesi gerçekleştirilmeyi planlanmaktadır. Tesiste ihtiyaç duyulan enerjinin yenilenebilir enerjiden sağlanmasıyla birlikte 61.344 ton CO2 eşleniği sera gazı salınımı engellenmiş olacaktır. Dolaysıyla söz konusu tesiste oluşması muhtemel 55.771,248 ton CO2 'in nötür hale gelmesi sağlanacaktır.
Öğe
L_1 ve l_∞-normlu düzlemlerde eliptik inversiyonlar üzerine
(Aksaray Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2025) Aygün, Emine
Bu tezde l_1 ve l_∞-normla döşenmiş düzlemler olan taksi ve maksimum düzlemlerinde çembere göre inversiyonun bir genellemesi olan, elipse göre inversiyonun tanımlanması ve özelliklerinin incelenmesi üzerine çalışılmıştır. Tez sekiz bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tezde üzerinde çalışılan problemin önemi, güncel çalışmalardaki konumu ve motivasyon kaynağının belirlenmesi adına literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde tez boyunca kullanılmış, gerekli olan bazı önemli tanım ve teoremler verilmiştir. Üçüncü bölümde taksi düzlemi ve bu düzlemde eliptik inversiyonun özelliklerine değinilmiştir. Dördüncü bölüm itibariyle tezin orijinal sonuçları verilmektedir. Dördüncü bölümde taksi düzleminde eliptik inversiyonlar altında doğruların inversleri incelenmiştir. Beşinci bölümde maksimum düzleminde eliptik inversiyonlar tanımlanmış ve temel özellikleri belirlenmiştir. Altıncı bölümde maksimum düzleminde eliptik inversiyonlar altında doğruların inversleri incelenerek sınıflandırılmış, yedinci bölümde ise taksi ve maksimum düzlemlerinde eliptik inversiyonlar altında çapraz oran ve harmonik eşlenikler incelenmiştir. Son olarak sekizinci bölüm sonuç ve önerilere ayrılmış olup bu bölümde tezde elde edilenler değerlendirilerek tezin invers geometri literatürüne yaptığı katkılar ışığında daha başka yapılabilecek çalışmalara önerilerde bulunulmuştur.
Öğe
Ortaokul öğrencilerinin çizdikleri resimlerle çevre dostu okul algılarının incelenmesi
(Aksaray Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2025) Dalyan, Sacide
Bu çalışmada, araştırmaya katılan ortaokul öğrencilerinin hayallerindeki çevre dostu okulları tasarlamaları istenerek, çevre dostu okul kavramına ilişkin zihinsel algılarının betimlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada araştırmaya katılan "Ortaokul öğrencilerinin çevre dostu okul kavramına ilişkin zihinsel algıları nasıldır ve çizimlerine nasıl yansıtmışlardır?" sorusuna cevap aranmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji (olgu bilim) deseni kullanılan bu çalışmanın çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme kullanılmıştır. Çalışma 2024-2025 eğitim-öğretim yılında, farklı coğrafi bölgelerin (İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi) devlet okullarında öğrenim gören ortaokul öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu 303 (163 Kız, 140 Erkek) öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada, çalışma grubunu oluşturan öğrencilerin "çevre dostu okul" hakkında oluşturdukları çizimler ve çizimlerine ilişkin ifadeleri veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Öğrencilerin yaptıkları resimler ve resimlerini açıklayan ifadeleri içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında; öğrencilerin çevre dostu okul kavramına ilişkin fikirleri dokuz tema altında toplanmıştır. Bu temalar; atık yönetimi, enerji, tasarruf, hava, su, ses, gıda, çevre ve okul tasarımı şeklindedir. Araştırma sonucunda ayrıca öğrencilerin yaratıcı tasarımlar yaptıkları, çevre dostu davranışları tercih ettikleri ve çizimlerinde daha çok yerel çevre sorunlarını yansıttıkları belirlenmiştir. Bu çalışmanın ilgili literatürdeki eksikliği tamamlayarak, bundan sonra yapılacak olan çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.