Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Tosun, Yener Kortan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Azot uygulamalarının ekmeklik buğday çeşitlerinin tane sterol (campesterol, stigmasterol ve betasitosterol) konsantrasyonuna etkisi
    (Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2018) Tosun, Yener Kortan; Erdem, İbrahim Halil; Gence, Cabir Çağrı
    Bitki sterolleri (fitosterol) insan sağlığı için çeşitlibiyoaktif özelliklere sahip bir grup steroid alkoldür.Fitosteroller kolesterolün bağırsaktaki emiliminiengelleyerek kandaki kolesterol seviyelerini düşürücü etkiye sahiptirler. Bu çalışmanın amacı sera koşullarında iki farklı ekmeklik buğday çeşidine (Yunus veOsmaniyem) azot (N) uygulamalarının tane Campesterol, Stigmasterol ve Betasitosterol konsantrasyonlarına olan etkisi araştırılmıştır. Çalışmada N uygulamaları topraktan 250 ve 500 mg kg-1 dozlarındayapılmış, 500 mg kg-1 N uygulamasına ayrıca üç farklı dönemde (sapa kalkma, başaklanma ve tane olum)yapraktan % 0.5 üre verilmiştir. Azot uygulaması ilehem Yunus hem de Osmaniyem çeşitlerinin tane Nkonsantrasyonlarında istatistiksel olarak önemliartışlar görülmüştür. Azot uygulaması ile Yunusçeşidinin tanesinde %89, Osmaniyem çeşidinde ise%62’lik bir N konsantrasyonu artışı meydana gelmiştir. Azot uygulaması ile tane N konsantrasyonlarında görülen artışa paralel olarak Yunus çeşidininCampesterol konsantrasyonunda %45, Stigmasterolkonsantrasyonunda %145 ve Betasitosterol konsantrasyonunda ise %105 düzeyinde bir artış olduğugörülmüştür. Osmaniyem çeşidinin Campesterolkonsantrasyonunda %99, Stigmasterol konsantrasyonunda %38, Betasitosterol konsantrasyonunda ise%73 artış meydana gelmiştir. Elde edilen sonuçlardan N’un Campesterol, Stigmasterol ve Betasitosterol yapısına katılma ihtimalinin yüksek olduğu görülmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effects of Nitrogen and Zinc Fertilization on Alleviating Cadmium Accumulation in Durum Wheat Grains
    (Taylor and Francis Ltd., 2023) Tosun, Yener Kortan; Erdem, Halil; Gence, Cabir Çağrı
    Cadmium (Cd) accumulation in durum wheat (Triticum durum L.) is of particular concern compared to the other commonly cultivated cereals. This study was conducted to determine the effects of zinc (Zn) and nitrogen (N) applications on grain Cd concentration of durum wheat grown in a Cd contaminated soil. The experimental design consisted of randomized plots with four replications. The treatments included low and adequate (0.05 and 5 mg kg?1) Zn doses, and inadequate, optimal and high (200, 400 and 600 mg kg?1) N doses. Cadmium application rates were 0 and 5 mg kg?1. The findings demonstrated that Cd application caused a significant increase in grain Cd concentrations, and a decrease in straw and grain yields under low and adequate doses of Zn and all N doses. However, increasing N applications with adequate soil Zn caused an increase in the straw and grain yields and a significant decrease in grain Cd concentration. The grain Cd concentration in low Zn and optimum N treatment under Cd application was 6206 µg kg?1, while the grain Cd concentration decreased by 26.3% (4574 µg kg?1) in the Zn and optimum N treatment. In addition, the grain Zn concentration of durum wheat under low soil Zn conditions was decreased in Cd application, whereas the grain Zn concentration increased in Cd application under adequate soil Zn concentration. The results revealed that combined application of N and Zn in Zn deficient soils is highly effective at decreasing Cd accumulation in wheat grains compared to individual applications.

| Aksaray Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Aksaray Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Aksaray, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim