Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Okcu, Efe" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Eski Mezopotamya toplumlarında beslenme alışkanlıkları
    (Aksaray Üniversitesi, 2022) Okcu, Efe
    İnsanoğlu, tarihin en eski devirlerinden itibaren hayatını idame ettirebilmek için nehir kıyılarını ya da akarsulara yakın yerleri yerleşim bölgesi olarak tercih etmiştir.1 Şüphesiz ki bu olayın en büyük örneklerinden birisi de Dicle (İdiglat) ve Fırat (Purattu) Nehirleri arasında gelişen Mezopotamya medeniyetidir.2 Bir yerleşim alanı olarak Mezopotamya adını ilk kez eski Yunan seyyahları ve tarihçileri kullanmışlardır. Kelimenin kökeni, “mesos” orta ve “potamos” ırmak sözcüklerinin birleşmesinden oluşmaktadır.3 Mezopotamya coğrafyasında, yaşanılan bölgenin getirmiş olduğu şartlar doğrultusunda tarımsal faaliyetler ile uğraşılmaya başlanmıştır. Çeşitli ürünlerin ve baharatların harmanlanarak bir yemek haline getirilmesi de büyük bir olasılıkla Neolitik Çağ’ın başlarında meydana gelmiştir. Bu gelişmeler neticesinde de kendine özgü bir beslenme alışkanlığı ve damak tadı oluşturan toplulukların başında hiç şüphesiz ki Mezopotamyalılar önemli bir yere sahiptir. Eski Mezopotamya mutfağı ve beslenme alışkanlıkları hususunda önemli bilgiler elde edebileceğimiz üç adet çivi yazılı tablet bulunmaktadır. Bu tabletler Yale Üniversitesi koruması altında bulunduğundan dolayı “Yale Culinary Tablets” şeklinde ifade edilmektedir. Takribi bir şekilde M.Ö. 1700’lere tarihlenen bu tabletler Akad dilinde yazılmıştır.

| Aksaray Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Aksaray Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Aksaray, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim