Yazar "Erkan, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Acil servise hasta müracaatı çalışan doktorlara göre değişiyor mu : özgün bir çalışma(Aksaray Üniversitesi, 2021) Şahin, Taner; Aslaner, Hümeyra; Korkmaz, Zübeyde; Altuntaş , Mükerrem; Erkan, Mustafa; Çelik, MuratGiriş/Amaç: Acil servisler hastanelerde hasta yoğunluğunun en fazla olduğu birimlerin başında gelmektedir. Nöbetlere göre değişmekle beraber acil servis çalışanları arasında özellikle bazı doktorların çalışma gününde acil servise daha fazla veya daha sıkıntılı hasta geldiği inanışı yaygındır. Bu doktorlar çalışanlar arasında literatürde “ black cloud”, ülkemizde ise “ uğursuz”, “şanssız“ veya ”düztaban“ olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca haftanın belli günlerinde acil servise hasta giriş sayısının daha fazla olduğuna inanılmaktadır. Bu çalışmamızdaki birincil amacımız; Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğini eğitim biriminde görevli acil tıp uzmanı ve asistanları arasında 1 Ocak 2017- 30 Haziran 2018 tarihleri arasında hasta müracaatının çalışan doktorlara göre değişip değişmediğini araştırmak, ikincil amacımız ise; haftanın günlerine göre hasta müracaatının değişip değişmediğini tespit etmektir. Gereç/Yöntem: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde görevli tüm çalışanlara anket yöntemiyle acil servisin birimlerinde hangi doktorun çalıştığında daha fazla hasta geldiği ve daha yoğun hasta gelişi olduğu, yani kendilerine göre hangi doktorun “düztaban” olduğu anket yöntemi ile sorulmuştur. Ayrıca çalışanlarına göre; haftanın hangi gününün daha yoğun olduğunu düşündükleri de sorulmuştur. Elde edilen anket sonuçları ile HBYS üzerinden 1 Ocak 2017-30 Haziran 2018 tarihleri arasındaki sayısal veriler kıyaslanarak SPSS 22 programı yardımı ile verilerin analizleri yapılmıştır. Tartışma ve Sonuç: Literatürde çalışanların “black cloud” algıları genellikle algıdan ibarettir. Çalışmamızda; çalışanların algılarına göre nöbeti en yoğun geçen ve en ağır hasta kabulü yapan acil tıp uzmanı ile nitel veriler arasında fark vardır. Ancak nitel verilere göre tüm ATU’lar iş yükünü eşit paylaşmaktadır. Acil servise en çok hasta kabulünün yapıldığı gün pazartesidir.Öğe Shelf life of cocktail tomato extended with chitosan, chia mucilage and levan(Elsevier, 2024) Ali, Qasid; Kurubaş, Mehmet Seçkin; Mujtaba, Muhammad; Nazari, Abdul Wahed; Doğan, Adem; Kaya, Murat; Öner, Ebru Toksoy; Yılmaz, Bahar Akyüz; Erkan, MustafaTomato is among the most important parts of the human diet globally. However, due to its short shelf life, the produce faces the non-desired huge postharvest losses that can be ascribed to high ethylene emission, high respiration rate, and weight loss. Conventional approaches used to enhance the shelf life of cocktail tomatoes come with certain disadvantages such as chilling injury and investment cost. This study aimed to investigate the effects of bio-based coatings on the shelf life of cocktail tomatoes. The breaker stage tomato fruit were treated with chitosan (CS), chitosan+levan (CS-LVN), chitosan+mucilage (CS-MCLG), and chitosan+ mucilage+levan (CS-MCLG-LVN) edible coatings. Control (CTL) fruit received no treatment. Tomatoes were kept in cold storage (CST) for 30 days (d) at 10 degrees C temperature and 90-95% relative humidity (RH). At every removal, the fruit was kept for an additional 3 d at 20 degrees C and 60 +/- 5% RH to determine the shelf life (SL) performance. Edible coating treatments minimized the weight loss, ethylene emission, respiration rate, and amount of unmarketable fruit and slowed down the synthesis of lycopene. The minimum weight losses and amount of unmarketable fruit were determined in the CS-MCLG-LVN coating treatment. CS-MCLG-LVN and CS-MCLG-treated fruit had the lowest ethylene emission and respiration rates. CS coating treatment manifested the highest L* value and malic acid content while the maximum total phenolic and total flavonoid contents were in CS-LVN. It can be concluded that CS-LVN, CS-MCLG, and CS-MCLG-LVN edible coatings maintained the postharvest quality of tomatoes for 30 d.Öğe Understanding the effects of chitosan, chia mucilage, levan based composite coatings on the shelf life of sweet cherry(Elsevier Ltd, 2023) Mujtaba, Muhammad; Ali, Qasid; Yılmaz, Bahar Akyüz; Seçkin Kurubaş, Mehmet; Üstün, Hayri; Erkan, Mustafa; Kaya, Murat; Çicek, Mehmet; Toksoy Öner, EbruSweet cherry (Prunus avium L.) fruits are prone to quality and quantity loss in shelf-life conditions and cold storage due to their short post-harvest life. Until now efforts have been made to extend the shelf life of the sweet cherry. However, an efficient and commercially scalable process remains elusive. To contribute to this challenge, here in this study, biobased composite coatings consisting of chitosan, mucilage, and levan, were applied on sweet cherry fruits and tested for postharvest parameters in both market and cold storage conditions. Results demonstrated that the shelf life of sweet cherries can be extended until the 30th day while retaining important post-harvest properties like decreased weight loss, fungal deterioration, increased stem removal force, total flavonoid, L-ascorbic acid, and oxalic acid. Given the cost-effectiveness of the polymers used, the findings of this study indicate the feasibility of extending the shelf-life of sweet cherries on a larger scale.