Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Akyol, Ethem" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Determination of some biochemical parameters of worker honeybees (Apis mellif era L.) belonging to different age groups
    (TÜBİTAK, 2015) Akyol, Ethem; Selamoğlu, Zeliha; Gülhan, Mehmet Fuat
    The catalase activity, total protein, and total RNA levels of worker bees of different age groups (4, 9, 15, 20, and 24 days old) within the same honeybee colony were studied. The catalase activities of group I (4 days), group II (9 days old), group III (15 days old), group IV (20 days old), and group V (24 days old) were 4.10 ± 0.59, 4.32 ± 0.57, 4.32 ± 0.57, 4.41 ± 0.49, and 4.47 ± 0.48 kU/g, respectively. There were significant differences in total protein and total RNA levels among the different age groups of workers. The calculated total protein levels of group I, group II, group III, group IV, and group V were 22.28 ± 0.77, 21.53 ± 0.59, 20.95 ± 1.05, 18.73 ± 0.93, and 18.24 ± 1.83 g/dL, respectively. The total RNA levels of group I, group II, group III, group IV, and group V were 22.42 ± 0.16, 21.26 ± 0.12, 19.30 ± 0.08, 16.22 ± 0.08, and 11.37 ± 0.07 µg/µL, respectively. The results show that there was no significant difference among the average values of all age groups in catalase activity (P > 0.05), but significant differences were calculated among the total protein values of all age groups (P < 0.05).
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Niğde ili keçi yetiştiriciliğinin yapısal özellikleri ve sorunları üzerine bir araştırma
    (TST, 2015) Ceyhan, Ayhan; Ünalan, Adnan; Çınar, Mahmut; Serbester, Uğur; Şekeroğlu, Ahmet; Akyol, Ethem; Yılmaz,Erdoğan; Demirkoparan, Ahmet
    Niğde ili keçicilik işletmelerinin mevcut durumu, yapısal özellikleri ve bu işletmelerin öncelikli sorunlarının ortaya konulması amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla rastgele seçilen 38 adet keçi işletmesinde yetiştiricilerle yüz-yüze anket çalışması yapılmıştır. Anket soruları; işletmelerin genel yapısı ile yetiştirme faaliyetlerini ortaya koyabilecek ve ayrıca yetiştiricilerin öncelikli sorunları ile memnuniyet durumlarını ölçebilecek şekilde belirlenmiştir. Anket sonuçları, keçi işletmesi sahiplerinin %89,5 inin ilkokul, %5,3 ünün ortaokul ve %5,3 ünün de lise mezunu olduğunu; yetiştiricilerin tamamının keçi ırkı olarak kıl keçisi kullandıklarını, işletmelerin %44,7 sinin 500 baş ve üzeri olan işletmelerden oluştuğunu; işletmelerin %92,1 inin yaylaya çıktığını, %73,7 sinde çobanın aile içinden sağlandığını göstermiştir. Ayrıca, işletme gelirlerinin %50 sinin keçi sütünden elde edildiği belirlenmiştir. Keçi yetiştiricilerinin, ürettikleri sütün %39,5 ini sadece peynir üretimi şeklinde, %60,5 inin ise peynir, tereyağı, yoğurt ve çiğ süt satışı şeklinde değerlendirdikleri saptanmıştır. İşletme sahiplerinin tamamı keçi yetiştiriciliğini karlı bir uğraş olarak değerlendirmişlerdir. Keçi yetiştiriciliğinin en önemli sorunları olarak; yem, işçilik, ilaç gibi temel giderler ile birlikte ürünlerin değer fiyattan satılamaması ve mera sorunu olduğu belirtilmiştir. Likert ölçeğine göre yetiştiricilerin keçicilik faaliyetleri içerisinde en çok memnun oldukları ilk beş konu sırasıyla; damızlık koyun keçi birliğinin hizmetleri, sahip olunan teknik bilgi, teknik personelin hizmetleri, teke katımı ve çiftleştirme ve ağılların yeterliliği olmuştur. En az memnun oldukları ilk beş konu ise sırasıyla; yem, işçilik ve elektrik gibi giderler, ürün satış fiyatı, hayvanların satış fiyatı, üretilen ürünün satışı ile ilgili pazar olanakları ve işletme için gerekli parasal destekler olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak Niğde ili keçicilik işletmelerinin en önemli sorunlarının üretim maliyetlerinin yüksekliği ile ürün fiyatlarının düşüklüğü olduğu söylenebilir.

| Aksaray Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Aksaray Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Aksaray, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim