Potansiyel probiyotik Enterococcus cinsi bakterilerin kolesterol giderim mekanizmaları ve bsh gen analizleri
Özet
Kardiyovasküler hastalıklar birçok ülkede başlıca ölüm sebepleri arasında yer
almaktadır. Koroner kalp hastalıkları ile ilişkili ana faktörlerden biri yüksek serum
kolesterol seviyesi olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada geleneksel Türk yapımı
beyaz peynirlerden izole edilen 4 Enterococcus faecium ve 6 Enterococcus faecalis
suşunun kolesterol düşürücü etkisini belirlemek için Taurokolik asit (TCA) ve
Glikokolik asit (GCA) safra tuzlarının dekonjugasyonu aktivitesi, kolestrol ile
dekonjuge safranın presipitasyonu, dekonjugasyon ve presipitasyon aktivitesi
sırasındaki ekzopolisakkarit (EPS) üretimleri araştırılmıştır. Prebiyotikli besi ortamı
hazırlanarak prebiyotiğin Enterococcus sp. suşlarının dekonjugasyon, presipitasyon ve
EPS üretimi üzerindeki etkisi belirlenmiştir. Dekonjugasyondan sorumlu olan bsh geni
polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile belirlenmiş ve sekans analizi ile doğrulanmıştır.
Prebiyotik içermeyen besi ortamında Enterococcus sp. suşlarından hiçbirisi TCA’yı
dekonjuge edemezken GCA’yı dekonjuge edebilmişlerdir. E. faecium RT94’ün en
yüksek GCA dekonjugasyon aktivitesine sahip olduğu (1,93 mM) ve E. faecalis
RT122’nin en düşük GCA dekonjugasyonuna sahip olduğu (0,37 mM) belirlenmiştir.
Farklı safra konsantrasyonları içeren besi ortamlarında kolesterol giderim yüzdeleri
belirlenmiş ve en yüksek kolesterol giderim yüzdesi safrasız besi ortamında E. faecium
RT94 suşunda (% 50) belirlenmiştir. Enterococcus sp. suşlarının EPS üretiminin
dekonjugasyon ve presipitasyon aktiviteleri ile doğru orantılı olarak artış gösterdiği
belirlenmiştir. Prebiyotik içeren besi ortamında Enterococcus sp. suşlarının TCA
dekonjugasyonun arttırdığı ve GCA dekonjugasyonunun azaldığu belirlenmiştir. Bu
çalışma sonucunda kullanılan E. faecalis ve E. faecium suşlarının kolesterol düşürücü
etkilerinin olduğu belirlenmiştir Cardiovascular diseases are among the main causes of death in many countries. One
of the main factors related with coronary heart disease is considered as high serum
cholesterol level. This study investigates the deconjugation activity of Taurocholic
acid (TCA) and Glucocolic acid (GCA) bile salts, precipitation of cholesterol with
deconjugated bile and production of exopolisaccaharide (EPS) during deconjugation
and precipitation activities to determine the cholesterol inhibiting effects of 4
Enterococcus faecium and 6 Enterococcus faecalis strains which were isolated from
traditional Turkish white cheeses. A prebiotic feeding medium was prepared, and its
effects on deconjugation, precipitation, and EPS production by Enterococcus sp.
strains were determined. bsh gene which is responsible for deconjugation was
identified through polymerase chain reaction (PCR) and confirmed with sequence
analysis. While none of Enterococcus sp strains were able to deconjugate TCA in a
prebiotic-free medium, they were able to deconjugate GCA. It was determined that E.
faecium RT94 had the highest GCA deconjugation activity (1.93 mM) and E. faecium
RT122 had the lowest (0,37 mM). Cholesterol removal percentages were studied in
media containing different bile concentrations and the highest cholesterol removal
percentage was determined for E. faecium RT94 strain (50%) in bile-free nutrient
media. EPS production of Enterococcus sp. strains were seen to increase in direct
proportion with their deconjugation and precipitation activities. It was determined that
TCA deconjugation of Enterococcus sp strains increased and their GCA deconjugation
decreased in prebiotic containing media. As a result of this study, E. faecalis and E.
faecium strains were found to have cholesterol lowering effects.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [51]