İnönü Üniversitesi beden eğitimi ve spor öğretmenliği öğrencilerinin fiziksel aktivite durumları, beslenme bilgi ve davranış düzeyleri
Abstract
Amaç Sağlıklı yaşamın temelini yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte düzenli fiziksel aktivite oluşturmaktadır. Özellikle sporla uğraşan bireylerde yetersiz ve dengesiz beslenme performansı etkilemekle kalmayıp ciddi sakatlıklara neden olabilir. Bu araştırmanın amacı; beden eğitimi ve spor öğretmenliği öğrencilerinin fiziksel aktivite durumlarını, beslenme bilgi ve davranış düzeylerini belirlemektir. Yöntemler Kesitsel tipteki bu çalışma 110 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Çalışmanın yapılabilmesi için Spor Bilimleri Fakültesinden ve Bilimsel Araştırmalar ve Yayın Etiği Kurulundan yazılı izin alınmıştır. Veri toplama aracı olarak oluşturulan anketlerde sosyo-demografik sorular, öğrencilerin fizik aktivite durumunu ölçen sorular ve beslenme bilgi ve alışkanlıkları ile ilgili sorular yer almaktadır. İstatistiksel analizlerde ki-kare testi, kullanılmış, tüm değerlendirmelerde p<0.05 düzeyi anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular Çalışmaya katılan öğrencilerin %66,4’ü günde 3 ana öğün, %20’si günde 3 ara öğün tüketmektedir. Öğrencilerin %64,5’i öğün atlamadığını ifade ederken, antrenman yaptığı günde özel bir beslenme programı uygulayanların oranı %26,4’tür. Öğrenciler sporcu beslenmesi konusundaki bilgilerini %36’sı okuldan, %31’i ise antrenörden edinmektedir. Sonuç Öğrencilerin büyük kısmı ana öğün atlamıyorken, ara öğünleri atlayanların oranı daha yüksektir. Çalışmaya katılan öğrencilerin büyük bir kısmı spor yaptıkları günlerde özel bir beslenme programı uygulamamaktadır. Öğrencilerinin eğitim müfredatlarında sporcu beslenmesi konularına yer verilmelidir. Objective
Healthy life is based on adequate and balanced nutrition coupled with regular physical activity. In particular, inadequate and
unbalanced nutrition may not only affect performance but also result in serious injury in individuals engaged in sports. The aim of this
study was to determine the physical activity status, nutrition knowledge and behaviour levels of students attending Physical Education
and Sports Teaching.
Material and Method
This cross-sectional study; It was conducted on 110 students. Permission was obtained from the relevant faculty and ethics
committee in order to conduct the study. Socio-demographic questions, questions measuring physical activity status of students, and
questions about nutritional knowledge and habits are included in the questionnaires created as data collection tools. Chi-square test was
used in statistical analysis, and p<0.05 level was considered significant in all evaluations.
Results
66.4% of the students participating in the study consume 3 main meals a day and 20% consume 3 snacks a day. While 64.5%
of the students stated that they did not skip meals, the rate of those who applied a special nutrition program on the day of training was
26.4%. 36% of the students get their knowledge about sports nutrition from the school and 31% from the coach.
Conclusion
While most of the students do not skip the main meal, the rate of those who skip the snacks is higher. Most of the students
participating in the study do not apply a sp