Yayın tarihi için Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 23, listelenen: 1-20
-
Aksaray ilinde ticari olarak satılan balların element düzeylerinin belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)Gıda güvenliği, günümüzde üzerinde durulan en önemli kavramlar arasındadır. Tüketiciler gün geçtikçe bu kavramla daha ilgili hale gelmektedir. Bal günlük olarak tükettiğimiz sayısız faydaya sahip bir gıda maddesidir. Balın ... -
Kitosanın kaplama materyali olarak et endüstrisinde kullanımı
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)Bu çalışmada karbonhidrat bazlı yenilebilir bir film materyali olan kitosan ve vakum ambalajlamanın, kırmızı etlerin mikrobiyal ve kimyasal özelliklerine etkisi araştırıldı. Kırmızı etlerin yüksek su kapasitesili taze ... -
Küflü peynirlerde aflatoksin m1 varlığının araştırılması
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)Küflü peynir, Konya yöresinde özellikle Altınekin ve Cihanbeyli civarında üretilen ve sevilerek tüketilen bir peynir çeşididir. Üretim çoğunlukla köylerde geleneksel usullerle, ilkel alet ve ekipmanlar kullanılarak hijyenik ... -
Buğday kepeği ve şeker pancarı lifinin tarhana kalitesine etkisi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)Tarhana Türklere özgü geleneksel bir fermente gıda ürünüdür. Buğday kepeği (BK), çözünmez lif kaynağınca zengin bir değirmencilik yan ürünüdür. Şeker pancarı lifi (ŞPL), şeker üretiminde kullanılan şeker pancarının pulpundan ... -
Yöresel bazı peynirlerdeki Enterococcus cinsi bakterilerin MALDI-TOF-TOF-MS yöntemi ile tanımlanması
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu çalışma kapsamında, geleneksel yollarla, çiğ sütten üretilen ve genel olarak sıkma peyniri olarak adlandırılan Antep, Urfa, Malatya ve Maraş peynirlerinden Enterococcus cinsi bakterilerin izolasyonu ve identifikasyonu ... -
Havuç lifi ve şeker pancarı lifinin tarhana kalitesine etkisi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)Tarhana is a widely consumed cereal-based fermented product in Turkey. Carrot is an important root vegetable and usually used for juice production. By-products (pomace, stells etc.) after juice extraction is generally ... -
Balkabağı lifi ve şeker pancarı lifi ilavesinin eriştenin bazı kalite özelliklerine etkisi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Balkabağı lifi (BKL) ve şeker pancarı lifi (ŞPL) besinsel lif bakımından zengin önemli ürünlerdir. Bu çalışmanın amacı, BKL ve ŞPL’nin erişte kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. BKL erişte formülasyonuna %2, %4, %6, ... -
Yulaf kepeği ve şeker pancarı besinsel liflerinin tarhana kalitesine etkisi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Yulaf kepeği (YK) ve şeker pancarı lifi (ŞPL) besinsel lif bakımından zengin önemli ürünlerdir. Bu çalışmanın amacı, YK ve ŞPL'nin tarhana kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. YK tarhana formülasyonuna %4, %8, %12, ... -
Bazı baharatların erişte üretiminde kullanımı
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu çalışmada, ülkemizde ve dünyada uzun yıllardan beri yaygın olarak tüketilen bir hububat ürünü olan erişteye, belirli oranlarda baharatın (tane çörek otu, toz çörek otu, yaprak kekik, toz kekik, zerdeçal) ilave edilmesi ... -
Aksaray'da üretilen tulum peynirlerinde Enterococcus cinsi bakterilerinin izolasyonu PZR yöntemi ile tanımlanması ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma kapsamında, Aksaray ilinde satışa sunulan 22 adet tulum peyniri örneklerinde Enterococcus cinsi bakterilerin izolasyonu ve identifikasyonu gerçekleştirilmiş ve antibiyotik duyarlılıkları belirlenmiştir. Gram-pozitif ... -
Hünnap(Zizyphus jujuba Mill.) meyvesinin kabuk ve iç(pulp)fraksiyonlarının kimyasal ve antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma kapsamında Aksaray ilinden temin edilen hünnap (Zizyphus jujuba Mill.) meyvesinin kabuk ve iç (pulp) fraksiyonlarının karbonhidrat, protein, yağ, nem, kül tayini olmak üzere kimyasal ve fiziksel analizleri ve ... -
Spirulina platensis protein ekstraktları ile zenginleştirilmiş buğday unundan üretilen hamur ve ekmeğin reolojik ve bazı biyoaktif özelliklerinin araştırılması
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Spirulina platensis, simbiyotik, çok hücreli ve ipliksi yapıda mavi-yeşil bir mikroalgdir. Bu tez çalışması kapsamında, Spirulina platensis tozu (SP) ve Spirulina platensis'den ultrases destekli ekstraksiyon ile ekstrakte ... -
Permeatın hamur ve ekmek kalitesine etkisi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Günümüzde gıda üretiminde doğal katkıların önemi artmıştır. Ultrafiltrasyon yöntemiyle elde edilen sütçülük yan ürünü olan permeat, gıda maddelerinin özelliklerini iyileştirmek için çeşitli gıda maddelerinde ve dolayısıyla ... -
Gracilaria dura makroalginden proteinlerin enzim destekli ekstraksiyonu, biyoaktif ve teknofonksiyonel özelliklerinin araştırılması ve sodyum dodesilsülfat poliakrilamid jel elektroforez ile tanımlama çalışmaları
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Sunulan tez çalışması kapsamında, kırmızı bir makroalg olan Gracilaria dura'dan proteinlerin ekstraksiyonu için ekstraksiyon koşulları yanıt yüzey metodolojisi (RSM) kullanılarak optimize edilmiştir. Ekstraksiyon süresi, ... -
Laurencia pyramidalis makroalginden proteinlerin ekstraksiyon koşullarının yanıt yüzey metodolojisi ile optimizasyonu: Ekstraktların biyoaktif ve teknofonksiyonel potansiyelinin araştırılması ve karakterizasyon çalışmaları
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada kırmızı bir makroalg olan Laurencia pyramidalis'den proteinlerin ultrases destekli enzimatik ekstraksiyonunda, ekstraksiyon şartlarının yanıt yüzey metodolojisiyle optimizasyonu amaçlanmıştır. Çalışmada 2 ... -
D vitamini ile zenginleştirilmiş keçiboynuzu özütü içeren izotonik sporcu içeceği geliştirilmesinde nanoemülsiyon hazırlama denemesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada, zeytinyağı içerisinde D vitamininin su ve keçiboynuzu özütünden oluşan su fazındaki nanoemülsiyonu oluşturma denemeleri, Tween 80 (hacimce %1-3) konsantrasyonu ve sonikasyon süresinden (120 s - 360 s) oluşan ... -
Çiğ inek sütünde lizozim ve gümüş anot uygulamasının pseudomonas aeruginosa'nın biyofilm oluşturması üzerine etkilerinin gözlemlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Bu çalışmada, çiğ sütte Gümüş Anot Tekniği ve Lizozim enzimi kullanılarak Pseudomonas aeruginosa üzerinde meydana gelen antibiyofilm etkileri incelenmiştir. Ayrıca lizozim ve gümüş anot tekniğinin çiğ sütteki antibakteriyel ... -
Kahveli kefirin kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerin belirlenmesi
(/ Determination of chemical and microbiological properties of coffee infused kefir, 2023)Gastrointestinal sistem mikrobiyotasının probiyotikler lehine düzenlenmesinde beslenmenin önemli bir etkisi bulunmaktadır. Kefir antioksidant, antihipertansif, antiinflamatuar, antitümoral, antidiyabetik, antialerjik, ... -
Saccharomyces cerevisiae spp. boulardii ile üretilmiş olan kefirin kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Saccharomyces boulardii probiyotik özelliği kanıtlanmış, bakteriyel, viral ve antibiyotiğe bağlı akut ve kronik diyare tedavisinde başarılı sonuçlar veren ve insan gastrointestinal sistemini düzenleyerek bağırsaklarda ... -
Sargassum vulgare protein ekstraktlarının ve hidrolizatlarının karakterizasyonu ve in vitro sindirilebilirlikleri
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Sunulan çalışmada, öncelikle Sargassum vulgare makroalginden proteinlerin ultrases destekli enzimatik ekstraksiyonunda merkezi kompozit tasarım temelli yanıt yüzey metodolojisi (YYM) kullanılarak koşulların optimizasyonu ...