Tez Koleksiyonu
Recent Submissions
-
Ultrasonikasyon ve karvakrolün E. Coli ATCC25922'ye karşı etkilerinin et model sisteminde belirlenmesi ve gıda bileşenleri ile etkileşimlerinin incelenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024)Bu çalışmada ısıl olmayan bir muhafaza yöntemi olarak ultrasonikasyon (ultrases) ve doğal bitkisel kaynaklı bir antimikrobiyal olan karvakrol birlikte kullanılarak, E. coli ATCC 25922'ye karşı inaktivasyon etkileri et model ... -
Nar sirkesine eklenen mikroenkapsüle Saccharomyces boulardii mayasının canlılığının belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024)Dünya nüfusundaki laktoz intoleransı (%65), süt alerjileri ve artan vejetaryenlik eğilimi göz önüne alındığında süt ürünü olmayan yeni probiyotik gıdalara olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Saccharomyces boulardii, ... -
Türkiye denizlerinden toplanan gracilaria dura makroalginden karotenoid ekstraktı ilaveli tereyağı üretimi: Fizikokimyasal özellikleri ile antioksidan aktivite ve oksidasyon stabilitesi üzerine etkisinin araştırılması
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024)Sunulan tez çalışması kapsamında, kırmızı bir makroalg olan Gracilaria dura'dan karotenoid ekstraktı ilaveli tereyağının depolama süresince fizikokimyasal özellikleri ile antioksidan ve oksidasyon stabilitesindeki değişim ... -
Şeker pancarı lifi ve guar gamın hamur reolojik özellikleri ve ekmek kalitesi üzerine etkileri
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024)Bu çalışma, lifce zengin şeker pancarı lifi (Fibrex, F) ve guar gamı (GG) ilavesinin hamur reolojisi ve ekmek kalitesi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla una farklı oranlarda F ilavesi ... -
Karvakrol, timol ve küminaldehit' in Escherichia coli ATCC 25922 ile kontamine edilmiş kıyma örneklerinde doğal antimikrobiyel olarak tek tek ve kombine kullanımları durumunda koruyuculuklarının belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024)Mevcut çalışmada, gıdalar üzerinde doğal antimikrobiyaller olarak kullanım potansiyelleri bulunan timol, karvakrol ve küminaldehitin nanoemülsiyonlarının Escherichia coli ATCC 25922 mikroorganizması ile kontamine edilmiş ... -
Proses aşamasındaki farklı uygulamaların patates cipsindeki akrilamid oluşumu üzerine etkileri
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2024)Bu çalışma, tüketicilerin maruz kaldığı patates cipsindeki akrilamid düzeyinin üretim sürecindeki farklı proses uygulamalarının deneysel ve istatistiksel olarak incelenmesini sunmaktadır. İlk aşamada dilim yıkama sıcaklığı, ... -
Sargassum vulgare protein ekstraktlarının ve hidrolizatlarının karakterizasyonu ve in vitro sindirilebilirlikleri
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Sunulan çalışmada, öncelikle Sargassum vulgare makroalginden proteinlerin ultrases destekli enzimatik ekstraksiyonunda merkezi kompozit tasarım temelli yanıt yüzey metodolojisi (YYM) kullanılarak koşulların optimizasyonu ... -
Saccharomyces cerevisiae spp. boulardii ile üretilmiş olan kefirin kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Saccharomyces boulardii probiyotik özelliği kanıtlanmış, bakteriyel, viral ve antibiyotiğe bağlı akut ve kronik diyare tedavisinde başarılı sonuçlar veren ve insan gastrointestinal sistemini düzenleyerek bağırsaklarda ... -
Kahveli kefirin kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerin belirlenmesi
(/ Determination of chemical and microbiological properties of coffee infused kefir, 2023)Gastrointestinal sistem mikrobiyotasının probiyotikler lehine düzenlenmesinde beslenmenin önemli bir etkisi bulunmaktadır. Kefir antioksidant, antihipertansif, antiinflamatuar, antitümoral, antidiyabetik, antialerjik, ... -
Çiğ inek sütünde lizozim ve gümüş anot uygulamasının pseudomonas aeruginosa'nın biyofilm oluşturması üzerine etkilerinin gözlemlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Bu çalışmada, çiğ sütte Gümüş Anot Tekniği ve Lizozim enzimi kullanılarak Pseudomonas aeruginosa üzerinde meydana gelen antibiyofilm etkileri incelenmiştir. Ayrıca lizozim ve gümüş anot tekniğinin çiğ sütteki antibakteriyel ... -
D vitamini ile zenginleştirilmiş keçiboynuzu özütü içeren izotonik sporcu içeceği geliştirilmesinde nanoemülsiyon hazırlama denemesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada, zeytinyağı içerisinde D vitamininin su ve keçiboynuzu özütünden oluşan su fazındaki nanoemülsiyonu oluşturma denemeleri, Tween 80 (hacimce %1-3) konsantrasyonu ve sonikasyon süresinden (120 s - 360 s) oluşan ... -
Laurencia pyramidalis makroalginden proteinlerin ekstraksiyon koşullarının yanıt yüzey metodolojisi ile optimizasyonu: Ekstraktların biyoaktif ve teknofonksiyonel potansiyelinin araştırılması ve karakterizasyon çalışmaları
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada kırmızı bir makroalg olan Laurencia pyramidalis'den proteinlerin ultrases destekli enzimatik ekstraksiyonunda, ekstraksiyon şartlarının yanıt yüzey metodolojisiyle optimizasyonu amaçlanmıştır. Çalışmada 2 ... -
Gracilaria dura makroalginden proteinlerin enzim destekli ekstraksiyonu, biyoaktif ve teknofonksiyonel özelliklerinin araştırılması ve sodyum dodesilsülfat poliakrilamid jel elektroforez ile tanımlama çalışmaları
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Sunulan tez çalışması kapsamında, kırmızı bir makroalg olan Gracilaria dura'dan proteinlerin ekstraksiyonu için ekstraksiyon koşulları yanıt yüzey metodolojisi (RSM) kullanılarak optimize edilmiştir. Ekstraksiyon süresi, ... -
Permeatın hamur ve ekmek kalitesine etkisi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Günümüzde gıda üretiminde doğal katkıların önemi artmıştır. Ultrafiltrasyon yöntemiyle elde edilen sütçülük yan ürünü olan permeat, gıda maddelerinin özelliklerini iyileştirmek için çeşitli gıda maddelerinde ve dolayısıyla ... -
Spirulina platensis protein ekstraktları ile zenginleştirilmiş buğday unundan üretilen hamur ve ekmeğin reolojik ve bazı biyoaktif özelliklerinin araştırılması
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Spirulina platensis, simbiyotik, çok hücreli ve ipliksi yapıda mavi-yeşil bir mikroalgdir. Bu tez çalışması kapsamında, Spirulina platensis tozu (SP) ve Spirulina platensis'den ultrases destekli ekstraksiyon ile ekstrakte ... -
Aksaray'da üretilen tulum peynirlerinde Enterococcus cinsi bakterilerinin izolasyonu PZR yöntemi ile tanımlanması ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma kapsamında, Aksaray ilinde satışa sunulan 22 adet tulum peyniri örneklerinde Enterococcus cinsi bakterilerin izolasyonu ve identifikasyonu gerçekleştirilmiş ve antibiyotik duyarlılıkları belirlenmiştir. Gram-pozitif ... -
Hünnap(Zizyphus jujuba Mill.) meyvesinin kabuk ve iç(pulp)fraksiyonlarının kimyasal ve antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma kapsamında Aksaray ilinden temin edilen hünnap (Zizyphus jujuba Mill.) meyvesinin kabuk ve iç (pulp) fraksiyonlarının karbonhidrat, protein, yağ, nem, kül tayini olmak üzere kimyasal ve fiziksel analizleri ve ... -
Bazı baharatların erişte üretiminde kullanımı
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu çalışmada, ülkemizde ve dünyada uzun yıllardan beri yaygın olarak tüketilen bir hububat ürünü olan erişteye, belirli oranlarda baharatın (tane çörek otu, toz çörek otu, yaprak kekik, toz kekik, zerdeçal) ilave edilmesi ... -
Yulaf kepeği ve şeker pancarı besinsel liflerinin tarhana kalitesine etkisi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Yulaf kepeği (YK) ve şeker pancarı lifi (ŞPL) besinsel lif bakımından zengin önemli ürünlerdir. Bu çalışmanın amacı, YK ve ŞPL'nin tarhana kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. YK tarhana formülasyonuna %4, %8, %12, ... -
Balkabağı lifi ve şeker pancarı lifi ilavesinin eriştenin bazı kalite özelliklerine etkisi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Balkabağı lifi (BKL) ve şeker pancarı lifi (ŞPL) besinsel lif bakımından zengin önemli ürünlerdir. Bu çalışmanın amacı, BKL ve ŞPL’nin erişte kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. BKL erişte formülasyonuna %2, %4, %6, ...