Browsing Tez Koleksiyonu by Issue Date
Now showing items 1-20 of 51
-
Bazı mavi-yeşil bakteri suşlarının RAPD-PCR yöntemiyle genetik karakterizasyonu
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)Siyanobakteriler; geniş yaşam alanına sahip, yüksek çeşitlilik gösteren, ekolojik açıdan önemli organizmalardır. Bu canlıların tanımlanmaları, sınıflandırılmaları oldukça zor ve karmaşıktır. DNA fingerprint ve diğer PCR ... -
Anne sütünden izole edilen lactobacıllus cinsi bakterilerin bazı starter ve probiyotik özelliklerinin araştırılması
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)Bu çalışmada anne sütünden izole edilmiş Lactobacillus cinsi bakterilerin bazı probiyotik ve starter özellikleri araştırılmıştır. Anne sütünden izole edilen suşlardan basil morfolojisine sahip izolatlar API 50 CHL kiti ile ... -
Anne sütünden laktik asit bakterilerinin izolasyonu, karakterizasyonu ve bazı probiyotik ve starter özelliklerinin araştırılması
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)Konakçı sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösteren canlı mikroorganizmalar probiyotik olarak adlandırılırlar. Anne sütü yeni doğmuş bebekler için önemli bir gıda kaynağı olmakla birlikte içeriğinde probiyotik özellik gösteren ... -
Callinectes sapidus'dan kitin, kitosan izolasyonu ve fizikokimyasal karakterizasyonu
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)Crustaceae familyasının üyesi olan Callinectes sapidus türü yengeçler dünya üzerinde geniş bir dağılıma sahiptir. Canlı kabuğunun iç kısmı besin olarak tüketildiğinden ekonomik değere sahiptir. Canlı dış kabuğunu ... -
Çıyanın farklı vücut kısımlarından orjinal yapı korunarak biyoteknolojik uygulamalar için iki ve üç boyutlu nano kitin üretimi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)Daha önceki çalışmalarda izole edilen kitinler toz ya da granül haldedir. Literatür taraması sonucu sadece süngerlere ait birkaç türden ve bir böcekten üç boyutlu kitin izole edildiği görülmüştür. Mevcut çalışmada ise bir ... -
Sympetrum fonscolombii (Dragonfly)'nin korneal lens yapısından kitin izolasyonu ve fizikokimyasal karakterizasyonu
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)Kitin, eklembacaklıların göz bileşenlerinde görme sisteminin bir parçası olarak hizmet vermektedir. Bu şekilde son derece özelleşmiş vücut bölgelerindeki kitinin kalitesi daha detaylı inceleme gerektirmektedir. Yusufçuk ... -
Vespa crabro'nun gelişim sürecine (larva, pupa ve yetişkin) bağlı olarak kitinin fizikokimyasal özelliklerindeki değişim
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)Bilindiği gibi, bir organizmada bulunan kitin, onun farklı vücut kısımlarının sahip olduğu fonksiyonel özelliklerinden dolayı oldukça büyük farklılık gösterebilir fakat bir organizmanın farklı gelişim evrelerinde bulunan ... -
Adiantum capillus-veneris L.' in farklı özütlerinin alzheimer, diabet ve deri hastalıklarıyla ilişkili enzimleri inhibe etme aktiviteleri ile antioksidan özellikleri
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)Adiantum capillus-veneris L. böbrek veya idrar sisteminde oluşan taşların giderilmesinde geleneksel olarak kullanıldığı bilinen eğreltilerden biridir. Bu çalışmada A. capillus-veneris'in farklı özütlerinin (metanol, etil ... -
Çınar ağacı (Platanus oreintalis) poleninden elde edilen mikro kapsüllere parasetamol yüklenmesi ve salınım özelliklerinin araştırılması
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)Bitki polenlerinin dış kısmında bulunan yapı (sporopolen), ilacın kapsüllenmesi için yüklenebilir bir materyaldir. Platanus orıentalıs'in polenlerinden sporopolen mikro kafesler üretilmiştir. Burada, P. orıentalıs ağacından ... -
Medicago murex Var. murex'in (Fabaceae) in vitro antioksidan ve bazı enzimlerin aktiviteleri üzerine inhibisyon özelliklerinin araştırılması
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)Medicago türlerinin çoğu zengin protein içeriklerinden dolayı kaliteli yem bitkileri olarak kabul edilir. Kültüre edilmiş türlerinin hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde geniş bir şekilde tarımı yapılmaktadır. Bu çalışmada ... -
Genetik olarak karakterize edilen insan kaynaklı lactobacıllus gasserı suşlarının probiyotik kültür olarak kullanım potansiyellerinin belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)Çalışmada, daha önceden anne sütünden izole edilen altı adet Lactobacillus gasseri MA suşunun, PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) tabanlı moleküler identifikasyon yöntemi ile genetik olarak tanımlanmıştır. MA suşların ... -
Diplopod vücut segmentlerinden 3 boyutlu kitosan üretimi ve biyoteknolojil uygulamaları
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)Ticari olarak elde edilen kitin ve farklı kaynaklardan izole edilen kitin (mantar, böcek, yengeç, karides ve kerevit) toz, granül veya yaprak şeklinde literatürde rapor edilmiştir. Üç boyutlu (3D) olarak üretilen kitinin ... -
Kelebeğin (Argynnis pandora) kanat ve gövdesinden kitin eldesi ve fizikokimyasal karakterizasyonu
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu çalışma, bir kelebek türünün (Argynnis pandora) kanatları ve kanatları hariç diğer vücut kısımlarından izole edilen kitinlerin fizikokimyasal özelliklerindeki farklılıkları ortaya koymak için gerçekleştirilmiştir. ... -
Lactobacıllus sp. cinsine ait farklı probiyotik türlerin oksalat (böbrek taşı) degredasyonu ve eksopolisakkarit üretimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu çalışmada, Türkiye'nin çeşitli yöresel peynirlerinden izole edilerek tanımlanan Lactobacillus rhamnosus (8), Lactobacillus fermentum (3), Lactobacillus brevis (3) ve Lactobacillus helveticus (2) olmak üzere toplam 16 ... -
Mantardan (tricholoma terreum) elde edilen su ekstraktı ile kitosan temelli yenilebilir film eldesi ve karakterizasyonu
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bitki özleri ve hayvansal ürünler, kitosan temelli biyobozunur film üretmek için katkı maddesi olarak kullanılmıştır fakat mantar ekstraktı katkılı kitosan film üzerine yapılmış hiçbir çalışma yoktur. Bu çalışmada, ilk kez ... -
Probiyotik olarak kullanım potansiyeli olan Enterococcus cinsi bakterilerin güvenilirliğinin belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Tüketilen beyaz peynirler, probiyotik potansiyeli olan enterokoklar da dahil olmak üzere sürekli laktik asit bakterileri sağlarlar. Bu çalışmada, geleneksel beyaz peynirlerden izole edilen 12 Enterococcus faecalis suşlarının ... -
Anne sütünden izole edilen streptococcus thermophilus suşlarının bazı biyoteknolojik özelliklerinin araştırılması
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışma daha önce yürütülen bir proje dahilinde farklı gönüllü annelerden alınan sütlerden izole edilen beş adet Streptococcus thermophilus suşunun PCR tabanlı genetik identifikasyonu yapılmıştır. S.thermophilus MAS ... -
Terbiyum kopleksi bağlı indirgenmiş grafen oksit esaslı nano malzeme geliştirilmesi: Tasarım ve sentez
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu tez çalışmasında terbiyum (III) kompleksi içeren grafen esaslı bir nano malzemenin tasarımı ve geliştirilmesi üzerinde durulmuştur. Bu amaçla öncelikle grafitten grafen oksit ve indirgenmiş grafen oksit uygun yöntemler ... -
Cirsium Macrobotrys'in bazı biyokimyasal parametrelerinin belirlenmesi
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Cirsium türleri yetiştiği her bölgede geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Cirsium macrobotrys’in farklı özütlerinin (metanol ve su) antioksidan kapasitesi; serbest radikal giderme aktivitesi ... -
Eu(III) DO3A ve 2,3-dihidroftalazin-1,4-dion ikilisinden oluşan yeni bir bileşiğin sentezi ve özellikleri
(Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu tezde floresans ve kemilüminesans özelliğe sahip 2,3-dihidroftalazin-1,4-dion tabanlı bir ünite ve fosforesans özellik gösteren Eu(III) kompleksinin kovalent bağlanması ile oluşturulan yeni bir bileşiğin tasarımı sentezi ...