Avrupa Birliği’nin arıcılık ve bal politikası (sürdürülebilir kooperatifçilik bağlamında Türkiye için bir değerlendirme)
Abstract
Amaç: Avrupa Birliğinin bal ve arıcılık politikaları hakkındaki
bilgi seviyesini yükseltmek ve Türk politikalarının uyumunu sağlamaya
katkıda bulunmaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada arama, değerlendirme yöntemi
uygulanmıştır. Bu şekilde AB mevzuatı, politikaları ve ulusal programlar
incelenerek, Ülkemize bir örnek sunulmaya çalışılmıştır.
Bulgular: AB Dünyanın ikinci büyük bal üreticisidir ve arı
ürünleri ticaretinde önemli bir rol oynamaktadır. Arıcılık hemen
hemen bütün ülkelerde yapılmaktadır, ancak üretim yöntemleri, hasıla
ve şartlar farklılık göstermektedir. AB bu sektörü, pazarlanan bal ve
üretimi artırmak amacıyla, ulusal arıcılık programları aracılığıyla
desteklemektedir.
Arıcılık ürünlerinin işlenmesi, sürdürülebilir büyümeye ve bu
sektörün gelişmesine katkı sağlamaktadır. Arı kolonileri tozlaşma yoluyla
çevreye önemli katkılar sunmaya devam etmekte, böylece kırsal alanların
kalkınmasını da desteklemektedir. Ülkemizde arıcılık önemli ve yaygın
bir faaliyet olmasına karşın, ekonomi içindeki payı AB Ülkelerinde ve
ABD’de olduğu kadar değildir. Sonuç: AB mevzuatı ve AB Üye Ülkelerinde uygulanmakta olan
3 yıllık ulusal programlar incelenmiş, bu programların Ülkemizde
uygulanabilmesi için politika belirleyicilere ışık tutulmaya çalışılmıştır.
AB Ülkelerinde uygulanmakta olan 3 yıllık programların Ülkemizde
uygulanması halinde hem söz konusu mevzuata uyum sağlanmış olacak,
hem de kooperatifçiliğin sürdürülebilirliği ile sektörün gelişmesine katkı
sağlanacaktır. Aim: The aim of this work is, improvement of knowledge level
of the EU’s bekeeping and honey policies and helping adoption of the
Turkish policies to the EU.
Material and Method: In this study, exploration, evaluation
methods have been applied. Fort this aim, EU legislation, policies and
national programs have been examined and attempted to present an
example to our country.
Finding: The European Union is the world’s second honey
producer, and plays an important role in the trade of apiculture products.
Beekeeping is practiced in all EU Member States without exception,
being characterised by the diversity of production conditions, yields and
beekeeping practices.
The EU supports this sector through national apiculture
programmes in order to improve the production and marketing of honey.
Progressing apiculture will contribute to the sustainable growth
and development of this sector, bee colonies will continue to act as the
providers of important environmental service through pollination, while
beekeeping will support the development of rural areas. Beekeeping is a common and important activities in our country,
but the share of the economy is not as well as in EU countries and in the
United States.
Conclusion: EU legislation and 3-year national programs being
implemented in the EU Member States examined and have been tried to
enlighten to the way of policy makers.
If the 3-year program is implemented in Turkey like in the EU,
harmonization of the legislation will be realised and will contribute to
the development of our sector via sustainable cooperatives at the same
time.
Keywords: EU, Beekeeping, Honey, Policies, Turkey, Cooperation,
Sustainability.