Protective Effect of Rutin on Malathion-induced Gastric Toxicity: Evaluation of Oxidative Stress, Inflammation and Apoptosis
Abstract
Malathion (MLT) is widely used as an insecticide in agricultural, veterinary, medicinal, and public health applications. MLT is taken up by the body through the skin, respiratory, and gastrointestinal systems. Rutin (RUT) is a powerful, naturally occurring antioxidant molecule isolated from citrus fruits with low toxicity and powerful anti-oxidant capabilities. The aim of this study was to investigate the protective effects of RUT against MLT-induced gastric toxicity. For this purpose, rats were randomly divided into 5 groups, with 7 animals in each group. Rats were administered orally 100 mg/kg MLT and 50 mg/kg and 100 mg/kg RUT for 28 days. According to the results obtained, while MLT caused lipid peroxidation by increasing malondialdehyde (MDA) levels, it also suppressed antioxidant capacity by decreasing superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), and glutathione peroxidase (GPx) enzyme activities and lowering glutathione (GSH) levels. RUT application decreased the severity of lipid peroxidation and tried to increase antioxidant capacity. In addition, in rats administered MLT, it was determined that inflammation was caused by the increase in nuclear factor kappa B (NF-κB), tumor necrosis factor-alpha (TNFα), cyclooxygenase-2 (COX-2), and inducible nitric oxide synthase (iNOS) mRNA transcript levels, and that the severity of inflammation decreased in a dose-dependent manner with RUT application. When apoptosis, another measured panel, was evaluated, it was determined that the Bax level increased while Bcl-2 decreased as a result of toxicity induced by MLT. However, with the RUT application, it was determined that these parameters had the opposite effect and approached the control group values. When all the results are evaluated, it can be said that RUT application has protective effects on MLT-induced gastric toxicity. Malathion (MLT), tarım, veterinerlik, tıp ve halk sağlığı uygulamalarında insektisit olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. MLT cilt, solunum ve gastrointestinal sistem yoluyla vücut tarafından alınır. Rutin (RUT), düşük toksisiteye ve antioksidan özelliklere sahip, narenciye meyvelerinden izole edilen güçlü, doğal olarak oluşan bir antioksidan moleküldür. Bu çalışmanın amacı MLT ile oluşturulan mide toksisitesinde RUT’un koruyucu etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla ratlar her grupta 7 hayvan olacak şekilde rastgele 5 gruba ayrıldı. Ratlar 28 gün boyunca oral olarak 100 mg/kg dozda MLT ve 50 mg/kg ve 100 mg/kg dozda RUT uygulandı. Elde edilen sonuçlara göre MLT, malondialdehit (MDA) seviyesini artırarak lipid peroksidasyona neden olurken aynı zamanda süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT) ve glutatyon peroksidaz (GPx) enzim aktivitelerini azaltarak ve glutatyon (GSH) düzeylerini düşürerek antioksidan kapasiteyi baskıladı. RUT uygulaması ise lipid peroksidasyonun şiddetini azalttı ve antioksidan kapasitenin yükselmesine dene oldu. Buna ek olarak, MLT uygulanan ratlarda nuclear factor kappa B (NF-κB), tumor necrosis factor-alpha (TNFα), cyclooxygenase-2 (COX-2) ve inducible nitric oxide synthase (iNOS) mRNA transkript seviyeleri artmasıyla inflamasyonun şekillendiği, RUT uygulaması ile doza bağımlı olarak inflamasyonun şiddetinin azaldığı tespit edildi. Ölçülen panellerden bir diğeri olan apoptoz değerlendirildiğinde, MLT ile indüklenen mide toksisitesi sonucunda Bax seviyesi artarken Bcl-2’nin azaldığı belirlendi. Bunula beraber RUT uygulaması ile bu parametrelerin ters etki göstererek kontrol grubu değerlerine yaklaştığı tespit edildi. Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde RUT uygulamasının MLT’nin neden olduğu mide toksisitesi üzerine koruyucu etkileri olduğu söylenebilir.