Müsilaj temelli keratin film üretimi ve karakterizasyonu
Abstract
Dünya nüfusundaki hızlı artışla birlikte beyaz ete olan talepte artmaktadır. Kümes hayvanları endüstrisinin bir yan ürünü olan ve çok az kullanılan kaz tüyü, dünyadaki en bol bulunan yenilenebilen keratin biyo-kütlelerinden birisidir. Bu atıklardan kurtulmak amacıyla yapılan işlemler (yakma, gömme gibi) çevre sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle, bu biyo-atığın bir biyo-kompozit filme dönüştürülmesi, yalnızca bu katı atıkların bertaraf edilmesi için sürdürülebilir bir strateji değil, aynı zamanda yenilenebilir biyo-kaynaklardan verimli bir biyomalzeme geliştirmek için çekici bir alternatif olarak kabul edilir. Atık kaz tüyleri ucuz, kolay ulaşılabilir ve yenilenebilir bir kaynak olmalarının yanı sıra düşük yoğunluk, yüksek sıkıştırılabilirlik ve elastikiyetlerinden dolayı birçok uygulamada avantaja sahiptirler. Kümes hayvanları tüyleri %91 oranında keratin içermektedir. Bu çalışmada kaz tüyünden elde edilen keratin ve ayva çekirdeği müsilajı kullanılarak ilk kez yenilebilir film üretimi yapılmıştır. Çalışma, atık kaz tüylerinden keratinin saflaştırılması, müsilaj temelli keratin film üretimi ve karakterizasyonunun (FT-IR, TGA ve SEM) yapılması ile antioksidan aktivitelerinin belirlenmesini içermektedir. Analiz sonuçları, yanık tedavisi ve yara iyileşmesi gibi alanlarda hem ekonomik hem de çevre dostu ürünler elde etmede kaz tüyünün potansiyel alternatif bir kaynak olduğu göstermiştir. With the rapid increase in the world population, the demand for white meat is increasing. Goose feather, a by-product of the poultry industry and rarely used, is one of the most abundant renewable keratin biomass in the world. Processing to get rid of these wastes (such as incineration, burial) causes environmental problems. So, converting this biowaste into a biocomposite film is considered not only a sustainable strategy for the disposal of this solid waste, but also an attractive alternative to develop an efficient biomaterial from renewable bioresources.In addition to being a cheap, easily accessible and renewable resource, waste goose feathers have advantages in many applications due to their low density, high compressibility and elasticity. Poultry feathers contain 91% keratin. In this thesis, edible film was produced for the first time by using quince seed mucilage and keratin obtained from goose feathers. The study includes purification of keratin from waste goose feathers, production and characterization of mucilage-based keratin film (FT-IR, TGA and SEM), and determination of antioxidant activities. The results of the analysis have shown that goose feather is a potential alternative source for obtaining both economical and environmentally friendly products in areas such as burn treatment and wound healing.
Collections
- Tez Koleksiyonu [51]