Akyüz Yılmaz, BaharAkyüz, LalehanÇakmak, Yavuz SelimKaraman Erkul, SeherSargın, İdrisKoç, Behlül2022-04-142022-04-1420182587-26802587-246Xhttps://dx.doi.org/10.17776/csj.455213https://hdl.handle.net/20.500.12451/9299This paper reports the findings of a study describing the production of chitosan-based edible films incorporated with different amount of Pimpinella anisum seed oil. The chitosan-aniseed oil (CAO) composite films (CS, CAO-0.5, CAO-1, and CAO-2) were characterized with FT-IR and DSC and their mechanical, optical transmittance, hydrophobicity and anti-oxidative properties were also investigated. With the increasing concentration of aniseed oil in the films, a continuous decrease was observed in tensile strength and Young’s modulus. Optical transmittance of chitosan-aniseed oil composite films in the UV-Visible region was lower than that of chitosan control film (without aniseed oil). Incorporation of aniseed oil into chitosan films enhanced antioxidant activity of films. The results suggested that chitosan-aniseed oil composite films can be used as a food packaging material.Bu çalışma ile farklı miktarlarda Pimpinella anisum tohumu yağı katkılı kitosan temelli yenilebilir filmlerin üretimi yapılmıştır. Kitosan-anason tohumu yağı (CAO) katkılı kompozit filmler (CS, CAO-0.5, CAO-1 ve CAO-2) FT-IR ve DSC ile karakterize edilmiştir ve mekanik, optik geçirgenlik, hidrofobiklik ve anti-oksidan özellikleri araştırılmıştır. Filmlerin anason tohumu yağı miktarı arttıkça, gerilme mukavemeti ve Young modülünde düşüş gözlenmiştir. UV-Görünür bölgede kitosan-anason tohumu yağ kompozit filmlerin optik geçirgenliği, kitosan kontrol filme göre daha düşük olduğu görülmüştür. Anason tohumu yağının, kitosan filmlere katılması, filmlerin antioksidan aktivitesini arttırmıştır. Sonuçlar göz önüne alındığında, kitosan-anason tohumu yağı katkılı kompozit filmlerin, gıda ambalaj malzemesi olarak kullanılabilir bir malzeme olduğunu göstermektedir.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessPimpinella AnisumChitosan FilmEco-friendly MaterialPimpinella AnisumKitosan FilmÇevre Dostu MalzemeCharacterization of chitosan-Based films with different aniseed oil contentArticle3933999100610.17776/csj.455213