Farelerde sığır immünglobulin G’sinin Salmonella enfeksiyonlarına karşı etkinliği
Abstract
Amaç: Bu çalışmada, farelerde Salmonella Dublin, S. Typhimurium, S. Kentucky veya S. Anatum tarafından oluşturulan Salmonella enfeksiyonlarına karşı sığır immünglobulin
G’sinin (IgG) etkinliğinin belirlenmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Sığırlar inaktif monovalan, bivalan ve
kombine Salmonella aşıları ile 21 gün arayla 3 kez aşılandılar. Son aşılamadan 10 gün sonra, aşılanan sığırlardan kan
örnekleri toplandı ve Salmonella antijenlerine karşı şekillenen antikor titreleri mikro Serum Aglütinasyon testi ile belirlendi. Toplam 100 fareye (toplam 10 grup ve her grupta
10 fare) Salmonella türleri ile oral yolla çelınç yapıldı. Çelınç
sonrası, farelere oral yolla IgG verildi. Fareler 20 gün boyunca
hastalık oluşumu ve ölüm yönünden gözlendi. Aynı zamanda,
dışkı ile Salmonella türlerinin saçılımı üzerine IgG’nin etkisini belirlemek için dışkı örnekleri analiz edildi.
Bulgular: Sığır kanlarında aşılama sonrası oluşan antikor
titrelerinin aşılama öncesi ve kontrollere göre yüksek olduğu
bulundu. Aşı gruplarında hastalık oluşumu ve ölüm sayıları
kombine aşı grubunda 9 (6 S. Dublin, 2 S. Typhimurium ve 1 S.
Kentucky), bivalan aşı grubunda 3 (3 S. Typhimurium) ve monovalan aşı grubunda 2 (1’er S. Anatum ve S. Kentucky) olarak
belirlendi. Bütün aşı gruplarında farelerin iç organlarından
ve dışkı örneklerinden Salmonella türlerinin geri izolasyon
sayıları düşük bulundu.
Öneri: Sonuç olarak, Salmonella enfeksiyonlarına karşı sığır
IgG’sinin koruyucu olarak faydalı ancak sınırlı bir etkinliğinin olduğu gözlendi. Aim: This study was aimed to determination of effectiveness
of the bovine Immuneglobuline G (IgG) against Salmonella
infections caused by Salmonella Dublin, S. Typhimurium, S.
Kentucky or S. Anatum.
Materials and Methods: Cattle were immunized with inactive monovalent, bivalent and combined Salmonella vaccines, three times at 21 days intervals. Immunized cattle blood
samples were collected at 10 days after last vaccination and
titres of IgG to Salmonella antigens were measured micro Serum Agglutination Test. A total of 100 mice (total 10 vaccine
groups and each group included 10 mice) were challenged
with Salmonella strains by oral route. After challenge, IgG to
mice were administrated by oral route. Mice were observed
for occurence of morbidity and mortality for 20 days. Also,
feacal samples were analyzed to determination influence of
IgG on spread of Salmonella species by feaces.
Results: The antibodies titres in blood of immunized cattle
were found to be high than before vaccination and controls.
The numbers of morbidity and mortality in groups of vaccine
were determined as 9 in combined vaccine (6 in S. Dublin, 2
in S. Typhimurium and 1 in S. Kentucky), 3 in bivalent vaccine
(in S. Typhimurium), and 2 in monovalent (1 in S. Anatum and
S. Kentucky). The re-isolation number of Salmonella strains
were lower from internal organs and feacal samples of mice
in all groups.
Conclusions: In conclusion, it was observed that IgG of immunized cattle is can be useful for protection against Salmonella infections, but limited.